Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2006 г.

Не подценявайте късното производство на краставици

Производството на краставици като късна култура все повече се увеличава. Те се отглеждат във всички райони на страната. По-големи площи има около преработвателните предприятия. Продукцията е предназначена предимно за консервната промишленост, а малка част - за консумация в прясно състояние. За късно производство се използват предимно късоплодни сортове, тип корнишони - Парижки корнишони, Победа, Ирен, Левина, Калиопа, Вертице, Глория и други. Късните краставици се отглеждат обикновено като втора култура след ранни зеленчуци - ранни картофи, грах и други или след ечемик, фий и други. Подготовката започва с почистване на растителните остатъци от предшественика. Краставиците са много взискателни към запасеността на почвата с хранителни вещества в лесноусвояема форма. Въпреки че не изнасят големи количества хранителни вещества, те се нуждаят от изобилно торене. Когато предшестващата култура е получила основно торене, при предсеитбената оран се внасят само минерални торове - 40-50 кг суперфосфат и 15-20 кг калиев сулфат. В случай че предшественикът не е торен основно, се внасят по 2-2,5 т/дка разложен оборски тор. Освен основно торене, за да се получат високи добиви, е необходимо да се подхранва през вегетацията. Правят се 1-2 подхранвания с минерални торове. Първото подхранване се извършва при първата копан с 10-15 кг/дка амониев нитрат и 10 кг суперфосфат. Второто подхранване се прави в началото на плододаването със същите количества торове. Сеитбата на късните краставици се извършва на етапи през юни и началото на юли. Изследванията са показали, че най-добри резултати се получават при сеитба в началото на юли. При по-късна сеитба рязко се намалява добивът.

Засява се на различни разстояния в зависимост от сорта - 80х10,80х20, 80х30, 90х15, 90х20 и 90х30 сантиметра, по едно растение в гнездо. Сортове, които развиват по-къси стъбла (Парижки корнишони), е най-добре да се засяват на разстояния 80х20 сантиметра. Сеитбата се извършва на равна повърхност с редосеялка. На декар са необходими 350-400 грама семена. Дълбочината на засяване зависи от състоянието на почвата и е в границите на 2 до 4 сантиметра. За да се осигури пълноценно поникване, е необходимо почвата да е добре навлажнена през периода, когато никнат семената. При сухи почви мястото се набраздява, полива се и след просъхването се засява на ръка при същите междуредови разстояния, по 3-4 семена в гнездо. В случай че поникването не е редовно, празните места се подсяват с накиснати във вода семена. Няколко дни след поникването посевът се окопава механизирано, а в защитната зона и в реда - на ръка. Дълбочината на първото окопаване е по-голяма - 10-12 см. Следващите окопавания се извършват след поливка или дъжд, като растенията се загърлят, за да развият по-мощна коренова система.

Прорежда се два пъти - когато се формира първият лист и десетина дни по-късно. Краставиците имат големи изисквания към почвената и въздушната влажност. При нередовно напояване добивите се намаляват и качеството на плодовете се влошава (вгорчават се). Напояването с размит в поливната вода оборски тор се отразява твърде благоприятно. За да се създаде по-добра въздушна влажност и да се намали вредното влияние на вятъра, късните краставици се отглеждат в кулиси от царевица. Тя се засява през 10-15 реда, напречно на посоката на вятъра в редовете на краставиците, за да не се пречи на механизираната обработка. Навременната беритба има голямо значение за получаването на висококачествена продукция. Обикновено се бере през ден, а в усиленото плододаване - всеки ден. Освен стандартната продукция се обират и всички прерасли и недоразвити плодове. 

Не подценявайте късното производство на краставици
155271
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Практика
През юли сеем късните краставици
Съвети за градинари
Последни грижи за късните домати
Кореноплодите трябва да се поливат правилно, за да не се напукат
От късни моркови става вкусна туршия
Късните домати в лехата носят добри пари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини