Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.02.2020 г.

Как да отгледаме разсад със здрави корени

Препоръки
Как да отгледаме разсад със здрави корени

sinor

Вече започна отглеждането на разсад в култивационни съоръжения. Затова трябва да отговорим на въпроса как правилно да го подготвим, така че да формира здрава коренова система и да позволи на растенията да отгледат високи добиви. В началния период на отглеждане, преди появата на плодовете, целият поток от асимилати се разпределя между надземните и подземните части на растенията и протича интензивно формиране на кореновата система.

В този период е важно да се създадат всички необходими условия за тяхното здравословно развитие – поддържане на оптимална температура, осигуряване на достатъчни количества кислород, вода и хранителни вещества.

Корените на растенията след засаждане на постоянно място ще започнат да се развиват активно само когато кореновата им система в период на разсад е правилно оформена. Слаба коренова система с малко количество странични корени и власинки, имащи бронзова окраска, са признаци за нарушено развитие и се появяват в резултат на нарушени условия на отглеждане.

Причини за лошо развитие на кореновата система

1. Много ниска (под 16 градуса по Целзий) и много висока (над 26 градуса) температура на субстрата.

Отклоненията на температурата на субстрата от 16-26 градуса отслабва растежа на стъблата и кореновата система, балансът в развитието на надземните и подземни части се нарушава. При прекомерно висока температура растежът на стъблото надделява над развитието, а съдържанието на кислород в субстрата намалява. Ниската температура забавя растежа на кореновата система и пречи при усвояването на магнезий и фосфор. Както ниската, така и високата температура допринасят за появата на гъбични и бактериални заболявания.

Как да защитим разсада от сечене и кореново гниене

2. Преовлажняване на почвата.

Излишната влага води до потъмняване на кореновата система, създаване на силни влакнести корени, но с малко количество коренови власинки. Продължителният недостиг на кислород влошава усвояването на хранителни вещества от корените, те започват да гният и отмират, а нови не се образуват.

3. Много ниска влажност на субстрата

Недостигът на влага пък води до засоляване на почвата. Това затруднява усвояването на хранителни вещества, особено калций и магнезий, кореновата система потъмнява, отслабва и се поврежда.

4. Неправилно подхранване с фосфор, калций и желязо, както и дисбаланс на хранителни вещества.

С увеличаване на концентрацията на фосфор в хранителната среда се увеличава съотношението на масата на надземната част към тази на корените. При високо съдържание на амоний корените стават груби на вид, но с фина структура, крехки и слабо разклонени.

Подходящ микроклимат

При необходимост от доосветяване интензивността и продължителността трябва да се съгласуват с температурата на въздуха, на поливната вода и субстрата и не е желателно много да се отклонява от 20-22 градуса, която е оптимална. Влажността на въздуха е желателно да бъде в рамките на 70-80%.

Поливането със студена вода стресира растенията и води до появата на хлороза, а недостатъчната влажност ограничава транспортирането на калция към клетките на листата, те се усукват навътре и образуват жълт контур. Всичко това се отразява негативно на нарастването на биомасата и съответно на нарастването на кореновата система.

Избор на субстрат

Важен фактор за формиране на здрава и активна коренова система е изборът на качествен субстрат, който да позволява създаването и подържането на благоприятни условия за растеж и развитие на разсада.

Субстратът трябва да има еднородна еластична структура, в която корените леко и безпрепятствено да се разпределят в целия обем. Това ще позволи да се поддържа постоянно съотношение между едрите и дребни пори, а съответно и неизменността на неговите водно-физични свойства  по време на целия период на отглеждане на разсада.

Важно е субстратът да може бързо да абсорбира и да има достатъчен капацитет за влага, а тогава корените на растенията лесно ще се снабдяват с нужните количества налична влага, кислород и хранителни вещества.

Как да отгледаме разсад със здрави корени
32662
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Студоустойчивост на овощните култури
Техники за добри добиви
Подхранване на доматите по време и след цъфтеж
За градинарите
Дълголетницата Кливия
Тънкости при засаждането
Пиперът обича топлина и калций
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини