Начало » Новини » Света
27.01.2020 г.

Мария Габриел: Стартиращите предприятия на Балканите са важна част от европейската иновационна система

Бъдещето
Мария Габриел: Стартиращите предприятия на Балканите са важна част от европейската иновационна система

По инициатива на Националната агенция за малки и средни предприятия днес еврокомисарят Мария Габриел се срещна с лидерите на организациите, отговарящи за развитието на иновациите и стартъп-екосистемите от региона на Западните Балкани. На срещата бяха представени приоритетите в областта на иновациите и инструментите за подкрепа, особено в рамките на Европейския съвет за иновации, който е част от новата програма „Хоризонт Европа“.

След продължаващото успешно изпълнение на Цифровата програма за Западните Балкани, която стартира по предложение на Мария Габриел, сега на дневен ред са действията за активизиране на инвестициите в иновации, които могат значително да допринесат за по-висока конкурентоспособност на бизнеса, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

„Организациите, насърчаващи и развиващи иновациите, са жизненоважни партньори на новата Европейска иновационна екосистема, част от програма „Хоризонт Европа“. С предложен бюджет от 100 милиарда евро, това ще бъде най-амбициозната програма за научни изследвания и иновации в ЕС.

Габриел акцентира и на мисиите като една от ключовите новости в „Хоризонт Европа“, които ще са насочени към създаването на иновации и научните изследвания за борба с рака, изменението на климата, умните градове, храните и водите. Повече от 10 милиарда ще бъдат насочени конкретно към иновациите. В рамките на Европейския съвет за иновации ще се предлагат различни схеми за достъп до капитали и за увеличаване на стартиращите предприятия. Иновационният съвет осигурява пряка подкрепа чрез два основни инструмента за финансиране – Pathfinder за началната фаза и Accelerator за развитие и внедряване на пазара.

След 2017-та година държавите от Западните Балкани отбелязват значителен ръст на участието си в настоящата рамкова програма. Черна гора и Босна и Херцеговина се представят над средното за ЕС ниво. Съществуват редица центрове за върхови постижения, които действат като регионални стимулатори.

„Западните Балкани могат да се справят още по-добре. Не само в схемите на Европейския съвет за научни изследвания и Европейския иновационен съвет, но и в проектите за сътрудничество. В тази връзка въведохме т.нар. „схема за свързване“, която ще даде възможност за отваряне на установени мрежи към по-слабо представени държави. Научните изследвания и иновациите ще играят централна роля в следващите години в глобален план. Насърчавам държавите от Западните Балкани да задълбочим партньорството си и заедно бъдем силен играч на световната сцена, давайки на нашите иноватори и стартъпи възможност да растат“, призова Мария Габриел.

Мария Габриел: Стартиращите предприятия на Балканите са важна част от европейската иновационна система
7712
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Кандидатствайте!
BASF отново ще награди стартъпи и новатори в България
Първите три фирми ще получат финансови награди
До 10 март кандидатствайте за стартиращи земеделски фирми с Китай и Европа
За политиката спрямо стартъпите
Мария Габриел с награда за подкрепа на стартиращите фирми
Предстоящо
Форум с европейско участие за иновациите в храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини