Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.01.2020 г.

Търговията със свинско месо от 39 индустриални ферми и 66 кланици е възстановена

БАБХ
Търговията със свинско месо от 39 индустриални ферми и 66 кланици е възстановена

sinor

След огнищата на африканска чума по свинете голяма част от индустриалните и малки ферми, а също и кланици не можеха да търгуват с месо, но след съответните проверки ситуацията е променена. След съответните проверки от агенцията по храните разрешение за търговия са получили 39 индустриални ферми и 66 кланици. Забраната е вдигната след официалните проверки от ветеринарите, които са доказали, че стопанствата са чисти и търговията може да бъде възстановена, съобщиха от агенцията по храните БАБХ.

От общо 65-те свинекомплекса в България заболяването бе регистрирано в 10 от тях. 39 от обектите вече са освободени, а под възбрана остават още 16, като за същите предстоят да излязат взетите проби за наличие на вируса и предстои освобождаването им.

При фермите тип „А“ забраната е вдигната за 8 обекта от общо 176-те, като 4 не подлежат на контрол поради заразяване. Останалите 164 ферми също ще бъдат освободени за търговия, но след като се докаже отсъствие на вируса.

Всичките ферми и кланици, на които е разрешено да търгуват, са изпратили проби за изследване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), за да докажат отсъствието на вируса на АЧС на тяхна територия и в превозните им средства.

За период от 10 дни бе възстановена дейността на всички 66 кланици в страната, които изършват клане на свине. За тях бяха предоставени лабораторни анализи за ефективно извършена дезинфекция, както на помещенията, така и на транспортните средства за живи свине. Те бяха проверени с цел да се удостовери изпълнени ли са изискванията по отношение на  допълнителните мерки за дезинфекция.

В Националния регистър на БАБХ има регистрирани 76 кланици за свине, от които 10 или са с временно преустановена дейност, или към момента не проявяват интерес за клане на свине.

От агенцията по храните припомнят, че вземането на проби се извършва под контрола на официални ветеринарни лекари, които остават на територията на свинефермите и кланиците за проследяване на спазването на мерките за биосигурност. Изпращането на пробите се извършва от бизнес операторите, а резултатът излиза в рамките на три дни. При отрицателен резултат за АЧС, движението от фермата се освобождава до 24 часа. Изследването е за сметка на БАБХ, собствениците на фермите не заплащат такси.

Търговията със свинско месо от 39 индустриални ферми и 66 кланици е възстановена
11439
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Решение на парламента
България ще възстанови вноса на слънчоглед от Украйна
Субсидиите по мярка 11 ще бъдат преведени през март 2017 г.
Брюксел е вдигнал забраната върху плащанията за биопроизводителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини