Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.01.2020 г.

Танева настоява за нови правила на обезщетения при заразните болести

По време на Зелената седмица в Берлин
Танева настоява за нови правила на обезщетения при заразните болести

Снимка: МЗХ

Успехът за изкореняване на Африканската чума по свинете се състои единствено и само в общи и синхронизирани действия на всички държави в света. Тази позиция е изразена от министъра на земеделието Десислава Танева пред международна конференция за световното производство на свинско месо и неговото бъдеще, под заплахата от африканска чума по свинете. Форумът се проведе в рамките на изложението „Зелена седмица“ в Берлин, съобщи министърът на интернет страницата си.

Според българския министър държавите-членки трябва да синхронизират законодателството си, като бъдат приеги утвърдени единни стандарти за по-високи мерки за биосигурност в свинекомплексите.

Нужни са и нови правила за обезщетения и репопулация, е посочила Танева. Като е допълнила, че е важно да се елиминира спекулацията около цената на свинското месо, като в същото време „обучим на финансова отговорност и самите стопаните“. В тази връзка е важно да се разграничат последствията при преминало огнище на чума при домашно отглежданите свине и глиганите.

Географското положение на България предполага огромен натиск от проникване на екзотични болести, нетипични за общността. Към 2019 г. на територията на страната са регистрирани 49 огнища при домашни свине. Въпреки това все още има силно развито свиневъдство. От 2018 г. досега е засегнато 15 % от поголовието на свинете-майки в индустриалните ферми в България.

В Европа към момента от проникване на африканската чума в 12 страни са регистрирани 3 900 огнища, а засегнатите свине са над 1 милион. Намалението на поголовието увеличава цените на свинското месо навсякъде и носи щети за всеки данъкоплатец в общността. Това води до силен инвестиционен натиск в сектор свиневъдство.

Пред журналисти Танева е допълнила, че към момента от навлизане на заболяването на територията на България са евтанизирани 203 хил. свине. Изплатени са близо 70 млн. лв. обезщетения, както на стопаните, унищожили животните си, така и като разходи за превенция.

Страната ни очаква и съфинансиране от Европейската комисия. Към настоящия момент сме получили над 13 млн. евро и остават малко под 10 млн. евро, който ще ни бъдат възстановени.

Ако една страна е засегната от чума в продължение на 3 години, тя изпада в изключително рискова ситуация. В същото време остава задължението за компенсация от данъците на европейския бюджет. Рисковете от пренасяне на болестта са свързани с преноса на храна, в същото време няма вътрешни граници, проблем е, когато проверяваш багажа на туристите. Това са детайли, които следва да се изчистят, за да може всички мерки, които трябва да се вземат за профилактика, превенция и борба с АЧС да могат безпрепятствено да бъдат прилагани. Сега, когато има 3 километрова зона около огнище, можеш да спреш достъпа до коли и хора, но не можеш да направиш това на вътрешна граница в ЕС, е посочила още министър Танева.

Танева настоява за нови правила на обезщетения при заразните болести
10896
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Домашна свиня
Открито е огнище на африканска чума в Ловешко
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
БАБХ
Кампанията за борба с чумата по свинете продължава
БАБХ
Първите за 2023 г. огнища на африканска чума по свинете са сред дивеча
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини