Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.01.2020 г.

Тайбери – малина без семки

Тайбери –  малина без семки

Тайбери (Tayberry) е безсеменен сорт, получен от кръстоската между малина и къпина. Плодовете му са продълговати и доста едри. При добро отглеждане могат да надминат два пъти размера на малината и да достигнат тегло 6-7 грама и дължина 4-5 см. Имат невероятен аромат и вкус. На цвят плодовете са червени. Тъй като е хибрид, тайберито няма или има много малко семенца, характерни за малините и къпините .

Тайберито е слънцелюбив храст. За предпочитане е да се засажда на места, огрявани през целият ден от слънцето или с лека частична сянка. Благоприятни за отглеждането му са планинските и полупланинските райони, където въздушната влажност е по-висока. Не понася котловини с недостатъчен въздушен дренаж, силни и студени ветрове.

Зимна резитба на плододаващи ябълки

Храстът не е претенциозен към почвата. Той се развива добре както в кисели, алкални, глинести и неутрални, така и в пясъчливи почви. Единственото условие е почвата да бъде много добре дренирана и богата на хумус. Идеалното PH на почвата е между 6,0 и 7,5. Единствено варовитата почва не е подходяща за доброто развитие на растението.

Цъфтежът на тайберито настъпва към края на пролетта (май месец), което е голямо предимство (практически цветовете не могат да пострадат от пролетните мразове и слани). Пълното узряване на плодовете настъпва юли - август.

Тайберито е подходящ храст за отглеждане у нас,тъй като е студоустойчиво. Температурата на която издържа през зимата е до минус 25 градуса.

Като цяло тайбери не боледува. Единственият вредител, който понякога го напада е малиновият бръмбар, чиито лаври причиняват петна по стъблата. Затова пък често става жертва на едри птици, които са привлечени от вкусните плодове.

Засаждане и грижи

Най-доброто време за засаждане е рано напролет. Междуредовото разстояние зависи от техниката, с която ще бъде обработвано насаждението - най често то е от 2 до 3 метра. Вътре в реда растенията се засаждат на разстояние 1,5 или 2,0 метра едно от друго. При разстояние на засаждане 3,0 х 1,5 м са необходими 220 бр./дка, а при 2,0 х 1,5 м - 333 бр./дка. Дупките трябва да бъдат поне два пъти по-широки от самия корен - най-малко 40 х 40 см. Когато се засажда в малки градини или единични бройки, препоръчително е да се засади в близост до стени и огради или да се изградят телени конструкции, които ще осигурят по-добра циркулация на въздуха, а също така по-добро излагане на слънце и по-малко сплитания в центъра на растението, което ще улеснява беритба. След засаждане почвата около растението се притиска и задължително се полива с около 3-4 л. вода. За да се предпази от бързото изпаряване на водата,мократа част се посипва със суха пръст.

Тайбери е взискателно към почвената влага. Трябва да се полива винаги, когато е необходимо. Засушаванията през пролетта, по време на зреене и след беритбата се отразяват лошо върху добива и сочността на плода.

Резитба се извършва през есента или началото на пролетта. Целта е да се премахнат старите издънки (пръчки), които са плододавали през изминалата година. Те се отстраняват до нивото на почвата. Оставят се тези, които не са плододавали и някои от новите издънки, които ще плододават през следващата година. След засаждането на нов храст, той задължително се отрязва на около 20 - 25 см от почвата нагоре.

За получаване на високи и трайни добиви едно от най-важните условия е редовното наторяване. При засаждане, а и през 2-3 години след това, може да се тори с добре угнил оборски тор. През останалия период на развитие и отглеждане се използват фосфорни и калиеви торове. С азотните трябва да не се прекалява, тъй като са доста силни и могат да изгорят растението. Те предизвикват и растежа на допълнителни леторасти, което ще доведе до отслабването на храста майка.

Тайбери –  малина без семки
21433
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини