Начало » Новини » Коментари
13.01.2020 г.

Опожарените преди 1 март 2020 г. стърнища влизат в черен списък на фонд „Земеделие“

Предупреждение
Опожарените преди 1 март 2020 г. стърнища влизат в черен списък на фонд „Земеделие“

sinor

Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки забраните и санкциите, които фонд „Земеделие“ наложи през миналата година. Затова от ведомството предупреждават, че ще бъдат налагани глоби за палене на земеделски площи, независимо че още не е започнала Кампания 2020. Субсидиите за парцелите, които се опожаряват преди подаването на заявления по схемите на директните плащания, ще бъдат намалявани.

Тези площи ще носят предварителна тежест за налагане на глоби още при тяхното очертаване - когато кампанията започне, предупреждават от фонд „Земеделие“.

Екипи от „Техническия инспекторат“ на фонда продължават да проверяват на място всички подадени сигнали за запалени стърнища. Преобладаващата част от тях постъпват от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, а също и от граждани.

В периода от февруари до края на ноември 2019 г. от страна на фонда са извършени извънредни проверки по 115 сигнала за горящи земеделски площи в страната. Най-засегнати са областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. Проверяващите екипи са констатирали основно изгаряния на стърнища от зърнено-житни култури, площи с царевица, слънчоглед, рапица, пасища и сухи треви. Местоположението на пожарите е локализирано с GPS-устройство и са извършени измервания на засегнатите площи.

До този момент на санкции подлежат 244 кандидати по схемите и мерките на директните плащания, в чиито площи е имало палежи. Засегнати са 421 земеделски парцела, като засегната площ възлиза на 2 051 ха (20 510 дка).

На основание член 10, ал. 2 от Наредба № 2 от 26.03.2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане опожарените земеделски площи се считат за неподходящи за субсидиране за съответната година и се водят като наддекларирани.

Паленето на стърнища е забранено и се санкционира, както по българското законодателство, така и по европейските правила. Глобите се налагат в рамките на системата за контрол и по кръстосаното съответствие, които са част от Национален стандарт 6. Когато се установи опожаряване на стърнища от зимни и пролетни култури със слята повърхност (пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик) се отразява нарушение на Национален стандарт 6. Той е част от Националните стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята, съгласно Заповед № РД 09-122/2015 на министъра на земеделието и храните.

Глобите за неспазване на условията за кръстосано съответствие се изчисляват в проценти. Те се прилагат върху всяко плащане към кандидата по схемите и мерките на директните плащания. Процентът на намалението зависи от тежестта, степента, продължителността и повторяемостта на установеното неспазване. В случай на неспазване поради небрежност процентът на намалението на плащанията е до 5 %, а в случаите на повторно неспазване - до 15 %. В случай на умишлено неспазване, процентът на намалението е не по-малък от 20 % и може да доведе до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане и може да се прилага в продължение на една или повече календарни години.

Опожарените преди 1 март 2020 г. стърнища влизат в черен списък на фонд „Земеделие“
10066
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Пожарите в горите често се предизвикват от подобни нарушения
Фонд „Земеделие“ проверява палежи на стърнища върху 15 500 дка, за които ще се режат субсидии
Контрол
Над 2 300 лесничеи дежурят денонощно срещу евентуални палежи в горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини