Начало » Новини » Страната
10.12.2019 г.

България губи над 5 милиона евро от програма „Околна среда“, ЕК обмисля спиране на междинните плащания

Еколози искат оставката на екоминистъра
България губи над 5 милиона евро от програма „Околна среда“, ЕК обмисля спиране на междинните плащания

sinor

Над 5 милиона евро  са загубени за дейностите по опазване на биоразнообразието в България. Средствата бяха прехвърлени от ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ по оста за управление на отпадъците заради това, че в края на ключовата междинна за оперативните програми 2018 година етапни цели на програмата не са достигнати. Това съобщиха от природозащитната коалиция „За да остане природа в България“, които следят изпълнението на оперативните програми в областта на земеделието и околната среда.

Природозащитниците припомнят как в писмо на Европейската комисия ЕК от септември 2019 се съобщава, че ЕК обмисля „спиране на междинните плащания“ по програмата. тъй като съгласно чл. 22, ал.6 от Регламент на ЕС №1303/2013 постигането на под 65% от етапните цели на програмата се окачествява като „сериозен неуспех“.

През цялото време на изпълнение на тази и предишната програма в рамките на Комитета за наблюдениe екологичните организации алармираха за проблеми с ефективността на използване на средствата, както и необходимостта за стартиране на планирани мерки, припомнят от WWF.

Примерите за неефективност на програмата са използване на голяма част от средствата за малка част от мрежата Натура 2000; прокарване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари вместо покупка на летателна техника; ремонт на пътища, маскирани като мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания и др.

Само за пример, най-голяма като бюджет процедура за преки консервационни дейности, на стойност 41 072 430 лв. е съсредоточена в едва 10% от мрежата Натура 2000. В същото време важни мерки като тези за борба с бракониерството и закупуване на земи от защитени зони с цел разрешаване на конфликти изобщо не са стартирани вече пет години от началото на програмата. Едва в Индикативната годишна работна програма за 2020 г. мярката за закупуване на земи е включена, но единствено за приоритетното местообитание 62C0* „Понто-сарматски степи“ и без посочени суми.

Дългогодишното неглижиране на пряката консервационна работа в по-широк обхват на  мрежата даде своя резултат. Оценката на природозащитното състояние на видовете от Натура 2000 показва, че 81% от тях са в неблагоприятно състояние или за тях няма данни.

Коалиция „За да остане природа в България“ настоява за незабавна промяна на досегашното изпълнение на програмата и прилагане на следните мерки:

Незабавно обявяване на процедурите за борба с бракониерство и закупувана на земи с ценни и редки местообитания, но не само на понтосарматски степи на Калиакра, а и за други местообитания като крайречни гори, дюни и др. Процедури, за чието стартиране настояваме от години;

Използване на средствата по ос 3 за цялата мрежа, както и за мерки от изтекли, но неприлагащи се в момента планове за действия за видове;

Използване на средства от програма ОПОС за обявяване на безкрайно закъснелите заповеди на защитени зони за природните местообитания;

Закупуване на летателни средства за борба с горските пожари.

За съжаление, състоянието на използване на средствата за биоразнообразие от Оперативната програма отразява цялостното отношение на ръководството на министерството на околната среда към опазването на екологичната мрежа в България до момента, посочват от природозащитната организация. Затова и от Коалиция „За да остане природа в България“ настояват за оставката на Нено Димов – и това искане е още от 2018 година. Според еколозите България има нужда от достойно управление на биоразнообразието си, а средствата за неговото опазване да се използват по смислен начин, тъй като Оперативна програма „Околна среда“ представлява основният финансов инструмент за изпълнение на политиките за опазване на биоразнообразието и Натура 2000. 

България губи над 5 милиона евро от програма „Околна среда“, ЕК обмисля спиране на междинните плащания
5749
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
При силен интерес премина откриването на новата база на Тайтън Машинъри в Шумен
България остава лидер по трофейни качества на дивеча
Близо 8,5 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през 2023 г.
Заместник министър-председателят и министър на земеделието на Молдова Владимир Боля пристигат на среща с Кирил Вътев
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Важно за фермерите!
Половината от България е във „валежна сянка“, на дневен ред са мерки срещу водните дефицити!
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини