Петото издание на традиционната Конференцията за селскостопанските перспективи в ЕС се превърна в ключовото годишно събиране на европейските заинтересовани страни, желаещи да се ангажират с бъдещето на селското стопанство и предизвикателствата, които предстоят пред фермерите в Европа. Конференцията ще се проведе на 10-11 декември в Брюксел ще бъде открита от еврокомисарите по земеделие и по безопасност на храните Януш Войчеховски и Стела Кириакидис, съобщиха от пресцентъра на ЕК.
Дискусията в първия ден ще се съсредоточи върху устойчивостта в производството на храните от фермата до масата. Лектори са водещи специалисти в областта на земеделието и хранителната индустрия.
Ораторите ще споделят с нас научни разработки и инициативи, които вече са създадени за подобряване на икономическата, екологичната и социалната устойчивост на производството, потреблението и търговията.
Вторият ден ще започне с дискусия за въздействието на нарастващите нужди на обществото и ценовите промени, които настъпват на пазара на храни. Следва дебат за перспективите за селскостопанските пазари в ЕС (култури, биогорива, специализирани култури, месо и млечни продукти).
Участниците в диспута представляват институции на ЕС, правителства и международни организации, участващи във веригата на доставки на храни, експерти на пазара, учени, мозъчни тръстове и гражданско общество.