Начало » Новини » Коментари
28.11.2019 г.

Замяна на държавни имоти с частни и общински са допустими при съсобственост

Проектозакон за земята
Замяна на държавни имоти с частни и общински са допустими при съсобственост

sinor

Забранява се замяна на земеделски земи от държавния поземлен фонд със земеделски земи на физически и юридически лица или на общини, като изключение се прави само в четири случая, които са посочени в новия Закон за земята, по който текат обсъждания до 5 декември тази година.

Подобна замяна на държавни земи е допустима само ако е способ за прекратяване на съсобственост между държавата и физически или юридически лица, ако се изпълняват задължения, произтичащи от международен договор, ако имотите, предмет на замяна, са включени в план за уедряване, комасация по новия закон или ако замяната е между държавата и община.

Във всичките тези случаи замяната се извършва по парична равностойност на заменяните имоти, определена по пазарна оценка, изготвена от независим оценител, която не може да бъде по-ниска от цената, определена по реда на наредбата по чл. 36, ал. 2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В едномесечен срок министърът на земеделието се произнася с предварително писмено становище по предложението за замяна и ако то е положително, в него се посочват и условията за извършване на замяната.

Замяна на земеделски земи по чл. 207, ал. 2 не се извършва, когато земите - собственост на физически, юридически лица или на общини:

1. са обременени с ипотека или други тежести;

2. са отдадени под наем или аренда;

3. се намират се в защитни пояси около водовземни съоръжения за питейно- битово водоснабдяване и за минерални води, определени с нормативен акт;

4. са разположени в границите на защитени територии, обявени по реда на Закона за защитените територии;

5. са без пряк пътен достъп;

Освен в случаите по ал. 2, замяна на земеделски земи по чл. 207, ал. 2 не се извършва, когато:

1. е предвидено със закон;

2. замяната не е в интерес на държавата.

Областната дирекция „Земеделие“ по местонахождението на държавния имот комплектува преписка по ред и условия, определени в правилника за прилагане на закона.

Замяната се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, която се изпраща на областната дирекция „Земеделие“ по местонахождението на земите от държавния поземлен фонд, за сключване на договор. Директорът на областната дирекция „Земеделие“ съобщава на заинтересованото лице за издадената заповед по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

В едномесечен срок от съобщаването, заинтересованото лице заплаща дължимите данъци, такси, разноски и други суми.

В едномесечен срок след заплащането на сумите по ал. 3, въз основа на заповедта, директорът на областната дирекция „Земеделие“ сключва писмен договор за замяна на недвижими имоти.

Законът дава нови текстове и за замените на земя от общинскитне фондове. Замяната на земеделски земи от общинския поземлен фонд със земеделски земи на физически, юридически лица или на държавата се извършва с решение на общинския съвет, при условията и по реда на този закон и на Закона за общинската собственост - след представяне на мотивирано становище на общинската служба по земеделие.

При извършване на замяна по ал. 1, общината удостоверява правото си на собственост върху предлаганите за замяна имоти с решение за възстановяване на право на собственост, издадено по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Замяна на държавни с общински земеделски земи се извършва в случаите, свързани с изграждане на общински обекти от първостепенно значение по смисъла на § 1, т. 6 от Закона за общинската собственост, които не могат да бъдат реализирани по друг начин.

Земеделските земи от държавния и общинския поземлен фонд - предмет на замяната по ал. 1, следва да са разположени в землища на територията на една и съща община. Придобитата земеделска земя по ал. 1 може да се ползва от общината само за целите на замяната.

В 10 - годишен срок от извършването на замяната, не се допуска земеделските земи, които физически или юридически лица, с изключение на общините, са придобили в собственост при условията на чл. 207, ал. 2, т. 3 чрез замяна със земеделски земи от държавния или от общинския поземлен фонд, да се раздробяват чрез разпоредителни сделки и да се променя предназначението им за неземеделски нужди.

Земеделската земя, върху която е извършено строителство преди влизането в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, без да е отчуждена, предоставена или да е променено предназначението по установения ред, е държавна или общинска собственост, се посочва в новия Закон за земята.

Собственикът на сградите и съоръженията придобива без провеждане на търг право на собственост върху земя – държавна собственост, на която е извършено строителство, след като заплати стойността й при условия и ред, определени в правилника за прилагане на закона. Придобиването на земи – общинска собственост, се извършва по реда на Закона за общинската собственост.

Когато земята е застроена след влизането в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, без да е променено предназначението й по установения ред, задължително се изяснява и доказва нейната собственост. В този случай се прилага становище на общинската служба по земеделие, в което се изяснява какво решение е постановено за застроената земя - признато право на собственост, отказ или възстановяване на собствеността.

Собственикът на законно изградените сгради и съоръжения може да придобие собственост върху земята чрез покупка, след което предлага промяна на нейното предназначение.

Застроените и прилежащи площи към сгради и/или съоръжения от имуществото на прекратените организации в бившите стопански дворове, както и земите, незаети със сгради и съоръжения, които са негодни за земеделско ползване и не подлежат на възстановяване, и свободните земеделски земи, останали след възстановяване на правата на собствениците по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, са държавна собственост.

Стопанисването, управлението и разпореждането със земите се извършва от министъра на земеделието, храните и горите, при условия и ред, определени в правилника за прилагане на закона.

По предложение на министъра на земеделието, храните и горите или на оправомощено от него длъжностно лице областният управител издава актове за държавна собственост за земите по ал. 1. Данните за издаването на актовете за държавна собственост се предоставят от областните дирекции "Земеделие".

Областният управител издава акта за държавна собственост в едномесечен срок от постъпването на предложението по ал. 2.

Земите в бившите стопански дворове, представляващи застроени и прилежащи площи към сгради и съоръжения от имуществото на прекратените организации, се придобиват без търг от собствениците на сградите и съоръженията, при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона.

Извън случаите по ал. 1, разпореждането със земи в бившите стопански дворове на прекратените организации се извършва чрез търг, при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона. Земите по чл. 216 не могат да се придобиват по давност.

Изземването на земите по чл. 216 от лицата, които ги държат или владеят без правно основание или ги ползват не по предназначение, се извършва със заповед на директора на областната дирекция „Земеделие“ по реда на чл. 127.

За неуредените в този закон въпроси за земите в бившите стопански дворове, се прилагат разпоредбите на Закона за държавната собственост.

Ето и новите текстове, свързани с определяне на застроените и нормативно необходимите прилежащи площи към сгради и съоръжения от имуществото на прекратените организации

Определянето на застроените и нормативно необходимите прилежащи площи към сгради и съоръжения от имуществото на прекратени организации като ТКЗС, разположени извън границите на урбанизираните територии, се извършва с парцеларни планове на стопанските дворове.

В случаите, когато парцеларни планове по ал. 1 не са били изработени, застроените и нормативно необходимите прилежащите площи към сградите и/или съоръженията се определят с планове на новообразуваните имоти, при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

В случай, че изработените парцеларни планове по ал. 1 не са съхранени или са унищожени, се изработват планове на новообразуваните имоти за частите в стопанските дворове, върху които правоимащи лица не са придобили право на собственост.

Изработването на плановете на новообразуваните имоти се възлага от съответната областна дирекция "Земеделие" на лица, придобили правоспособност по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.

За териториите, застроени със сгради и/или съоръжения от имуществото на прекратените организации, разположени в границите на урбанизираните територии, застроените и прилежащите площи, както и останалите свободни, негодни за земеделско ползване земи, се определят по реда на Закона за устройство на територията. 

За устройството на териториите, разположени извън границите на урбанизираните територии, когато те са застроени със сгради и/или съоръжения от имуществото на прекратените организации, собствениците им могат да възлагат изработване на подробни устройствени планове по реда на Закона за устройство на територията, след придобиване на собствеността върху застроените и прилежащи площи.

Несъответствията на парцеларните планове или на плановете на новообразуваните имоти с действителното положение на терена, когато не се засяга придобито право на собственост, се отстраняват по реда на правилника за прилагане на закона.

Новите текстове по разпореждането със земи в стопанските дворове, представляващи застроени и прилежащи площи към сгради и съоръжения на прекратените организации.

Според чл. 225. лицата, които са придобили собствеността върху сгради и/или съоръжения от имуществото на прекратените организации, могат да придобият застроените и прилежащите им площи без провеждане на търг, но купувач не може да бъде лице, придобило сградата като строителен материал.

Цената на застроените и прилежащи площи, включително когато имотите са разположени извън границите на урбанизираните територии, се определя по пазарна оценка, изготвена от независим оценител.

Процедурата за продажба се провежда от министъра на земеделието, храните и горите или от директора на съответната областна дирекция „Земеделие“, въз основа на заповед за възлагане на правомощия от министъра на земеделието, храните и горите.

Продажбата се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите или на директора на областната дирекция "Земеделие", в случай на оправомощаване.

Пазарната оценка на имота се възлага и приема от директора на областната дирекция „Земеделие“ по местонахождението на имотите, като за определената цена на имота, заявителят се уведомява писмено.

Продажната цена на имота не може да бъде по-ниска от данъчната оценка.

Цената на имота може да бъде заплатена изцяло в лева, или с парични средства в лева в размер на четиридесет на сто от цената, а за остатъка – с поименни компенсационни бонове. Цената на земите в лева се внася по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.

Собствениците на сгради и/или на съоръжения от имуществото на прекратените организации дължат суми за ползването на земята до придобиване на правото на собственост върху застроените и прилежащи площи.

Лицата, придобили право на собственост върху сградите и/или съоръженията по реда на чл. 225, ал. 1 до 9 февруари 2011 г., дължат сумите за ползване на земята след тази дата, съгласно отменения § 17 от преходните и заключителни разпоредби на  Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи (ДВ, бр. 10 от 2009 г.).

Лицата, придобили право на собственост върху сградите и/или съоръженията след 9 февруари 2011 г., дължат сумите за ползване на земята от датата на придобиване на сградите и/или съоръженията.

При разпореждане със собствеността върху сградите и/или съоръженията се представя документ за платена сума за ползване на земята до датата на разпореждането.

Собствениците на сгради и/или съоръжения от имуществото на прекратените организации, придобити след 15 август 2015 г., при подаване на заявление за придобиване право на собственост върху застроените и прилежащи площи към тях, представят документ, удостоверяващ, че е заплатена дължимата сума за ползване на земята до датата на разпореждането със сградите и/или съоръженията, съгласно отменения § 16 от преходните и заключителни разпоредби на  Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ, бр. 61 от 2015 г.). 

Министърът на земеделието, храните и горите или оправомощено от него длъжностно лице, сключва договор със заявителя за прехвърляне правото на собственост върху имота/имотите, който се вписва в службата по вписванията.

Търговете за отдаване на имоти в стопанските дворове на прекратените организации, които са незастроени, негодни за земеделско ползване и не подлежат на възстановяване

В първия търг участват само собственици на имоти, съседни на имота – предмет на търга, като в следващите търгове може да участват всички заинтересовани лица.

Търговете за продажба на земите по чл. 230 се провеждат за:

1. поземлени имоти в стопански дворове извън урбанизираните територии, за които е изготвен парцеларен план в цифров вид или план на новообразуваните имоти на стопанския двор;

2. урегулирани поземлени имоти по смисъла на Закона за устройство на територията, находящи се в стопански дворове в границите на урбанизираните територии;

3. имоти, които не попадат в границите на защитена територия, обявена по реда на Закона за защитените територии.

Имотите – предмет на търга, се индивидуализират с парцеларния план след преобразуването му в цифров вид, с плана на новообразуваните имоти или с регулационния план. Не се допуска участие в търга за част от имот.

Началната тръжна цена на имотите е пазарната оценка, изготвена от независим оценител на недвижими имоти. Данъчната оценка се определя като за земи в строителни граници и това обстоятелство се посочва изрично в удостоверението за данъчна оценка. Началната тръжна цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота, увеличена с 10 на сто.

 Пазарната оценка се възлага и приема от директора на областната дирекция „Земеделие“ по местонахождението на имотите.

Процедура за провеждане на търг се открива със заповед на министъра на земеделието, храните и горите или на оправомощено от него длъжностно лице. При наличие на основания за провеждане на търг за продажба на имоти по реда на чл. 230, изречение второ, те се обявяват на първи търг с отделна заповед.

В случай на оправомощаване длъжностното лице по ал. 1 издава заповед за откриване на процедура за провеждане на търг, след изрично писмено съгласие на министъра на земеделието, храните и горите за включване на имотите, предложени от директора на областната дирекция „Земеделие“, в предмета на търга. Съгласието е валидно до промяна на обстоятелствата, но не повече от 1 година от датата на издаването му.

Съгласието се изразява след произнасяне с протокол на постоянно действаща комисия, назначена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, която разглежда подадените предложения, с приложени към тях документи, определени в правилника за прилагане на закона. С протокола се предлага на министъра на земеделието, храните и горите да изрази съгласие за включване на имотите в предмета на търга или за отказ.

Заповедите по ал. 1 и 2, в 3-дневен срок от издаването им, се поставят на видно място в областната дирекция "Земеделие", в общинската служба по земеделие, в общината и в кметството на населеното място по местонахождението на имота, и се публикуват на интернет страницата на областната дирекция "Земеделие", на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и поне в един местен вестник, най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие.

Заявителите или писмено упълномощените от тях с нотариална заверка на подписа лица, подават в областна дирекция "Земеделие" заявления по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, към които прилагат документите, посочени в правилника за прилагане на закона. За всеки имот се подава отделно заявление.

Търговете за продажба на имотите се извършват с тайно наддаване в лева, по ред и условия, определени в правилника за прилагане на закона. Търгът, на който могат да участват всички заинтересовани лица, може да се проведе само при условие, че най-малко двама кандидати са подали заявление и са допуснати до участие в търга.

Търгът се счита за спечелен от участника, предложил най-висока цена за имота.

Когато на търга по ал. 3 са обявени повече от един имот, при явяване на един кандидат за даден имот, той се обявява за спечелил търга при предложената от него тръжна цена с тайно наддаване.

Право на участие в първия търг, открит със заповед по чл. 232, ал. 2, имат само собственици на имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота - обект на търга, които не представляват обслужващи пътища, независимо от тяхната собственост. Имоти, които нямат обща граница с предлагания на търга имот, не се считат за съседни.

На търга по ал. 1 могат да бъдат обявени само имоти, за които след служебна проверка от областна дирекция „Земеделие“ е установено, че имат най-малко два съседни имота, които са собственост на различни физически, юридически лица или общини. Търгът може да се проведе само в случай че за всеки обявен имот са подадени повече от едно заявление за участие от лица, собственици на отделни имоти, съседни на имота - обект на търга, допуснати за участие в търга.

Не се допускат за участие в търга по ал. 1 кандидатите, придобили собственост върху имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота – обект на търга, образувани в резултат на делба или обединяване, след откриване на тръжната процедура.

Имотите, останали след провеждане на търга по ал. 1, се включват в следващи търгове, на които право на участие имат всички заинтересовани лица.

Свързани лица по смисъла на Търговския закон и свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средни предприятия, не могат да бъдат самостоятелни кандидати или участници в тръжната процедура за един и същ имот.

Министърът на земеделието, храните и горите или оправомощено от него длъжностно лице сключва договор с лицата, спечелили търга, за прехвърляне правото на собственост върху имотите, който се вписва в службата по вписванията.

Земеделските земи в бившите стопански дворове на прекратените организации, останали след възстановяване правата на собствениците, могат да се отдават под наем за една стопанска година, както следва:

1. за имоти с начин на трайно ползване - пасища, мери и ливади – при условията и по реда на чл. 168, ал. 1 и 2;

2. извън случаите по т. 1 – по Глава десета, Раздел ІІІ.

Министърът на земеделието, храните и горите или оправомощено от него длъжностно лице може да се разпорежда със земеделските земи по ал. 1 само чрез търг. В първия търг участват само собственици на имоти, съседни на имота – предмет на търга, като в следващите търгове може да участват всички заинтересовани лица.

Търгове за продажба на земеделските земи по чл. 236, ал. 2 се провеждат за имоти, отговарящи на изискванията на чл. 231, ал. 1, 2 и 3, и за които:

1. не са предявени реституционни претенции;

2. не са предадени на общините по реда на чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Началната тръжна цена на имотите е пазарната оценка, изготвена от независим оценител на земеделски земи и трайни насаждения. Началната тръжна цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота, увеличена с 10 на сто.

За имоти, заети с трайни насаждения, към началната тръжна цена се добавя и пазарната цена на трайните насаждения, определена по реда на ал. 2.

Пазарната оценка се възлага и приема от директора на областната дирекция „Земеделие“ по местонахождението на имотите.

Процедура за провеждане на търг се открива със заповед на министъра на земеделието или оправомощено от него длъжностно лице. При наличие на основания за провеждане на търг за продажба на имоти по реда на чл. 236, ал. 2, изречение второ, те се обявяват на първи търг с отделна заповед.

Заповедите по ал. 1 и 2, в 3-дневен срок от издаването им, се поставят на видно място в областната дирекция "Земеделие", в общинската служба по земеделие, в общината и в кметството на населеното място по местонахождението на имота, и се публикуват на интернет страницата на областната дирекция "Земеделие", на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и поне в един местен вестник, най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие.

Ето новите текстове за разпореждането с имоти в стопанските дворове, върху които е извършено строителство след влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (1 март 1991 г.)

Министърът на земеделието, храните и горите или оправомощено от него длъжностно лице може да се разпорежда с имоти в бившите стопански дворове на прекратените организации, определени до влизане в сила на отменения § 8 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 61 от 2016 г.), с приети парцеларни планове или с планове на новообразуваните имоти като незастроени, негодни за земеделско ползване и неподлежащи на възстановяване земи, или като свободни земеделски земи, върху които след 1 март 1991 г., са изградени сгради и/или съоръжения от физически или юридически лица, само чрез търг, на който могат да участват всички заинтересовани лица.

Откриването на тръжна процедура за продажба на имотите по чл. 240 се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите или на оправомощено от него длъжностно лице, по предложение на директора на областната дирекция "Земеделие" и след предварително изразено съгласие на министъра за включване на имотите в предмета на търга.

При изразяване на съгласието по ал. 1 министърът на земеделието, храните и горите се подпомага от постоянно действащите комисии по чл. 232, ал. 4, съответно - по чл. 238, ал. 4, които разглеждат предложенията по ал. 1, комплектувани с документите, посочени в правилника за прилагане на закона.

Заповедта по ал. 1 се публикува на интернет страницата на областната дирекция "Земеделие" и на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите, в един местен и в един централен вестник, най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие и се поставя в 3-дневен срок от издаването й на видно място в областната дирекция "Земеделие", в общинската служба по земеделие, в общината и в кметството на населеното място по местонахождението на имота.

Търгове за незастроените, негодни за земеделско ползване и неподлежащи на възстановяване земи, на които могат да участват всички заинтересовани лица, се провеждат при условията и по реда на раздел ІV.

Търгове за свободните земеделски земи в бившите стопански дворове, на които могат да участват всички заинтересовани лица, се провеждат при условията и по реда на раздел V.

Министърът на земеделието, храните и горите или оправомощено от него длъжностно лице сключва договор с лицата, спечелили търга, за прехвърляне правото на собственост върху имотите, който се вписва в службата по вписванията.

Замяна на държавни имоти с частни и общински са допустими при съсобственост
26963
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Следва продължение
Обнародвана е наредбата за интервенциите при мляко, плодове и зеленчуци
Държавен вестник
Отменени са 9 наредби в областта на растителната защита
Парламентарен контрол
Кирил Петков: Купуваме за държавния резерв 1,5 млн. т зърно още тази седмица
Аграрен доклад
През 2019 г. едва половината от планираните земи от държавния фонд са отдадени под наем
Решения на Министерския съвет
Новият кодекс забранява на чиновниците да са подкупни и груби
Решения на Министерския съвет
Даряват държавен имот за развъдник за пъстърва в Монтанско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини