Начало » Важно за фермера » Пчеларство
14.10.2019 г.

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

От 21 ноември ще започне първият прием по програмата
В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

sinor

На 15 октомври приключва действието на старата Национална програма по пчеларство, по която фермерите бяха подпомагани в периода от 2017 до 2019 г. За да облекчат кандидатстването за регистрираните стопани, от министерството на земеделието предлага промени в наредбата за новата тригодишна програма, по която ще се работи от 2020 до 2022 г. Проектът за промени е качен на сайта на агроведомството, като браншовите организации имат право да внесат предложения и корекции до 11 ноември т.г., съобщиха от министерството.

За първи път в новата тригодишна програма е променен моделът на финансиране на разходите за покупка на ветеринарномедицински продукти (ВМП), за извършване на лабораторни анализи за физикохимичните показатели на пчелния мед, както и за оборудването с кошери, отводки и пчелни майки.

Досега фонд „Земеделие“ възстановяваше фиксиран в програмата процент от одобрените разходи при спазване на лимити за отделните активи/ВМП, определени със заповед на министъра. Практиката обаче показала тенденция на изкуствено завишаване на пазарните цени на активите/ВМП, както и на формиране на неусвоен ресурс по програмата, поради първоначално заявяване и одобряване на инвестиционни разходи с начислен ДДС, които впоследствие се изплащат без ДДС.

Затова и през следващите три години е предвидено финансирането на горепосочените разходи да се извършва въз основа на фиксирани ставки (финансова помощ). Тези ставки са разписани в текста на програмата, като по мярка Б за покупка на ветеринарномедицински препарати са определени ценови групи, въз основа на определените със заповед на министъра на земеделието, храните и горите лимити за 2019 г. Най-високият размер на финансовата помощ е в девета ценова група и е в размер до 9,80 лева на пчелно семейство. Този размер представлява 81,7 % от стойността на най-високия лимит за ВМП за 2019 г. (12 лв.). Стойността на финансовата помощ за ВМП във всяка от останалите ценови групи е изчислена съобразно лимита за всеки от ВМП за 2019 г. спрямо този процент.

В условията за подпомагане са посочени допустимите кандидати за подпомагане по всяка една мярка от програмата. Ще се стимулира и сдружаването на пчеларите, като по част от мерките бенефициенти могат да са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, групи и организации на производители на пчелен мед и пчелни продукти (признати по съответния ред от министъра на земеделието, храните и горите). Целта е да се засили ролята на пчеларските сдружения и да се насърчат земеделските стопани – пчелари да се сдружават за по-добро представяне на пазара на произведените от тях продукти. В раздела е разписано кои разходи се финансират, както и размера на финансовата помощ по отделните дейности.

Не могат да бъдат заявявани за подпомагане активи, за които вече е получено подпомагане в рамките на предходните НПП и/или предишни финансови години на настоящата програма.

Финансовата помощ по дейността е до размера на одобрените разходи и не надвишава референтните цени в лева по видове активи съгласно приложение номер 2. Финансовата помощ се предоставя в размер, съобразен с броя на пчелните семейства към момента на кандидатстването, както следва:

1. от 20 – 50 броя пчелни семейства – в размер до 1500 лв.;

2. от 51 – 150 броя пчелни семейства – в размер до 2500 лв.;

3. над 151 броя пчелни семейства – в размер до 3500 лв.

Когато кандидат по дейността е сдружение на производители, призната група или организация на производители, които не са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г., допустимият брой активи се определя за всеки от членовете на сдружението, групата или организацията, заявил участие по НПП.

Подпомагането за участия в изложения ще бъде до 10 хиляди лева, като допустими за подпомагане за „Популяризиране на българските пчелни продукти, чрез организиране на базари, в които участват местни пчелари“ са пчеларски сдружения, регистрирани по ЗЮЛНЦ в обществена полза, кооперации на пчелари, признати организации и групи производители на мед и пчелни продукти и техните асоциации.

Подробно са разписани и условията за кандидадите да получат подпомагане за подвижни кошери. Ще припомним, че субсидията е половината от допустимите разходи, като максималният размер не трябва да надвишава 2 500 лева по дейността за тригодишния период 2020 – 2022г.

Разходите по тази мярка подпомагат при следните условия:

1. заявеният за подпомагане актив следва да има минимална вместимост 10 броя кошери;

2. заявеният за подпомагане актив е нов и не е втора употреба;

3. броят на допустимите за финансиране активи по мярката – не повече от един брой за тригодишния период 2020 – 2022 г.;

4. финансираният актив е заприходен в инвентарна книга/счетоводна система (за ЕТ и ЮЛ);

5. заявеният за финансиране актив е регистриран в КАТ като пътни превозни средства (ППС), категория О-1 или категория О-2 в съответствие с изискванията на Закона за движение по пътищата;

6. групите и организациите на производители на мед и пчелни продукти по ал. 1 са признати по реда на Наредба № 12 от 2015 г.

Разходите по ал. 1 се подпомагат, когато :

1. са представени най-малко три съпоставими оферти, които не са издадени от лица свързани помежду си или с кандидата, в оригинал за всеки заявен разход, които съдържат наименование на оферента, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, описание на всеки един от изброените в приложение № 4 параметри, цена в левове или в евро с посочен ДДС, в случай на регистрация по ЗДДС. Офертите трябва да са издадени не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и да се придружават от технически спецификации;

2. кандидатът представя решение за избор на доставчика/изпълнителя, а когато не е избрал най-ниската оферта – писмена обосновка за мотивите, обусловили избора му. В тези случай ДФ „Земеделие“ извършва съпоставка между размера на разхода, посочен във всяка от представените оферти, като одобрява за финансиране разхода до най-ниския му размер, освен ако кандидатът е представил мотивирана обосновка за направения избор. Датите на издаване на документите са в следната времева последователност: оферти, решение и договор;

3. в случаите, когато оферентите са местни лица, следва да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, а оферентите – чуждестранни лица, следва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство.

Допустими за подпомагане са физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба 3 и организации и групи на производители на мед и пчелни продукти и техните асоциации, признати по реда на Наредба 12 от 2015 г., които отговарят едновременно на следните условия:

1. стопанисват пчелни семейства под ветеринарномедицински контрол;

2. стопанисват пчелни семейства в кошери, маркирани в съответствие с Наредба № 10 от 2015 г.;

3. стопанисват пчелни семейства в пчелини, регистрирани по чл. 137 от ЗВД като животновъдни обекти;

4. притежават не по-малко от 20 и не повече от 300 броя пчелни семейства към датата на кандидатстване;

5. поемат писмен ангажимент, че ще практикуват подвижно пчеларство в рамките на 3 години от датата на изплащане на финансовата помощ.

При мярка Д за прилагане на мерките за подкрепа на подновяването на пчелните кошери недопустими за подпомагане са кандидати, за които сумата за финансираните кошери през предходните години на НПП - от 2017 г. и следващите години на прилагане на програмата и тези, заявени за подпомагане в годината на кандидатстване е 151 и повече кошера и които извършват дейности, свързани с производство и/или търговия на кошери и части от тях. Недопустими за подпомагане за дейности по чл. 4, т. 5, буква „б“ са и кандидати:

1. за които сумата за финансираните отводки през предходните години на НПП - от 2017 г. и следващите години на прилагане на програмата и тези, заявени за подпомагане в годината на кандидатстване е 151 и повече отводки;

2. които са регистрирани в съответната областна дирекция „Земеделие“ като производители на пакети пчели (голи роеве) и отводки съгласно Наредба № 47 от 2003 г.

Недопустими за подпомагане за дейности по чл. 4, т. 5, буква „в“ са кандидати:

1. които са регистрирани в съответната областна дирекция „Земеделие“ като производители на пчелни майки съгласно Наредба № 47 от 2003 г.;

2. които са регистрирани в съответната областна дирекция „Земеделие“ като производители на пакети пчели (голи роеве) и отводки съгласно Наредба № 47 от 2003 г. за закупуване на пчелни майки за увеличение на основните семейства.

По мярка Д се подпомагат следните разходи:

1. за закупуване на нови кошери от следните модели и окомплектовки за дейности по чл. 4, т. 5, буква „а“:

а) Лангстрот-Рут комплект, с части на комплекта – 3 корпуса, дъно, капак;

б) Дадан Блат комплект, с части на комплекта – плодник, 2 магазина или 2 корпуса, дъно, капак;

в) Лангстрот-Рут комплект, с части на комплекта – 2 корпуса, дъно, капак;

г) Дадан Блат комплект, с части на комплекта – плодник, 1 магазин или 1 корпус, дъно, капак;

д) Фарар комплект, с части на комплекта – 4 корпуса, дъно, капак;

2. за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства чрез закупуване на отводки за дейности по чл. 4, т. 5, буква „б“;

3. за закупуване на пчелни майки – за дейности по чл. 4, т. 5, буква „в“.

Разходите се подпомагат в размер до 54 лв., когато:

1. заявените за закупуване кошери са нови и са изработени от сух дървен материал с дебелина на стените минимум 25 мм или от полистирен;

2. размерите на частите от комплекта на модела кошери, които са изработени от сух дървен материал, са съобразени с размерите, посочени в приложение № 6;

3. моделите на кошери, които са изработени от полистирен, са от изброените, както следва: Фарар, Лангстрот-Рут и Дадан Блат;

4. новозакупените кошери са заселени с пчелни семейства към датата на подаване на заявление за плащане;

5. новозакупените кошери са маркирани в съответствие с Наредба № 10 от 2015 г.;

6. броят на допустимите за финансиране кошери е, както следва:

а) при налични към датата на кандидатстване от 20 до 50 пчелни семейства включително – не повече от броя на наличните към датата на кандидатстване пчелни семейства;

б) при налични към датата на кандидатстване от 51 до 250 пчелни семейства включително – до 50 броя.

Разходите се подпомагат в размер до 75 лв., когато:

1. закупените отводки са от пчелини, регистрирани в областните дирекции „Земеделие“ съгласно Наредба № 47 от 2003 г.;

2. броят на допустимите за финансиране отводки е:

а) при налични към датата на кандидатстване от 20 до 50 пчелни семейства включително – не повече от броя на наличните към датата на кандидатстване пчелни семейства;

б) при налични към датата на кандидатстване над 50 пчелни семейства включително – до 50 броя;

3. новозакупените отводки са настанени в кошери, маркирани в съответствие с Наредба № 10 от 2015 г.;

4. новозакупените отводки не са присъединени към съществуващи в стопанството на кандидата пчелни семейства.

Разходите по ал. 1, т. 3 се подпомагат в размер до 15 лв., когато:

1. закупените пчелни майки са от пчелини, регистрирани в областните дирекции „Земеделие“ съгласно Наредба № 47 от 2003 г.;

2. броят на допустимите за финансиране пчелни майки е:

а) при налични към датата на кандидатстване до 50 пчелни семейства включително – не повече от 1,5 пъти от броя на наличните към датата на кандидатстване пчелни семейства;

б) при налични към датата на кандидатстване от 51 до 250 пчелни семейства включително – до размер, равен на броя на наличните към датата на кандидатстване пчелни семейства;

в) при налични към датата на кандидатстване над 250 пчелни семейства – не повече от 1/2 от броя на наличните към датата на кандидатстване пчелни семейства;

3. новозакупените пчелни майки са настанени в кошери, маркирани в съответствие с Наредба № 10 от 2015 г.;

4. новозакупените пчелни майки не са придадени към финансирани съгласно чл. 22, ал. 1, т. 2 в същата пчеларска година новозакупени отводки.

В проекта на Наредба са разписани редът и срокът за подаване на заявленията за подпомагане, извършването на административни проверки относно заявените данни и обстоятелства, както и за сключване на договорите с класираните по съответния ред бенефициенти. Уредени са също така редът и сроковете за подаване на заявления за изплащане на финансовата помощ. Земеделските стопани могат да подадат отделно заявление за плащане за всяка една дейност по чл. 4, за която са сключили договор за изпълнение.

Приемът на заявления за подпомагане по мерките от програмата започва не по-късно от 21 ноември за първата година и 25 октомври за останалите години от тригодишния период на прилагане на програмата и приключва не по-късно от 16 юли на всяка финансова година от действието на програмата.

Подробно е разписан и контролът от страна на компетентния орган – ДФ „Земеделие“ върху изпълнението на дейностите от страна на ползвателите на помощта.

В отделни приложения към проекта на Наредба са посочени всички активи (ВМП, пчеларско оборудване  за първичен добив и обработка на пчелния мед, прикачен инвентар за подвижно пчеларство, модели кошери), които кандидатите могат да заявят за подпомагане по отделните мерки и дейности от НПП 2020 – 2022. В приложения са разписани и критериите за оценка на проектите за осъществяване на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти, както и за оценка на заявленията по инвестиционните дейности от мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ и мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство“, както и по мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз“.

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите
39004
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Започнаха плащанията по Националната програма по пчеларство
Втора част за прилагането на Националната програма по пчеларство
Пчеларската програма отпуска 54 лева за покупка на нов кошери
Изисквания по националната програма (НПП) - първа част
През 2021 година са заделени 6,400 млн. лева за пчеларите
Фонд „Земеделие”
До 6 ноември кандидатствайте по пчеларската програма
За първи път организациите ще кандатстват по нови мерки
Приемът по новата пчеларска програма е от 26 октомври до 6 ноември
Фонд „Земеделие”
Над 1 600 пчелари са подали заявления за плащане по програмата за 2020 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини