Начало » Важно за фермера » Гори и екология
22.11.2017 г.

Европейски съд: Полша ще плаща по 100 хиляди евро на ден, ако продължи да сече защитената Беловежка гора

sinor

Полша ще плаща глоби от 100 000 евро на ден, ако продължи със забранените сечи в защитената гора Беловежа, постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург, съобщиха от екологичната организация WWF. Съдът разпореди незабавно прекратяване на сечите, с единствено допустимо изключение на опасни дървета, разположени край пътища.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубри. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите. Тази мярка е обявена от полските власти като средство за борба с корояда, макар че короядът, както и загиващите смърчови дървета са част от естествените процеси, които са оформяли Беловежката гора през столетията.

WWF приветства изцяло решението на съда и смята, че то е важна стъпка към опазването на гората.

Полските граждани, голяма част от които са срещу сечите в Беловежа, могат да се окажат принудени да плащат глоби, ако властите във Варшава продължат да игнорират решението на съда и всички по-ранни решения и предупреждения на Европейската комисия и Комитета за природното наследство на ЮНЕСКО, заяви Дариус Гатковски, експерт по биоразнообразие от WWF Полша. Според него решението на съда е сигнал към Министерството на околната среда на Полша, че неуважението към спазването на законите повече няма да бъде толерирано.

Европейският офис на WWF в Брюксел отбелязва, че случаят Беловежа далеч не е изолиран и е сигнал към други правителства, които не се съобразяват с разпоредбите на директивите за Натура 2000. Време е Европейската комисия да възприеме много по-твърд подход и да покаже на страните-членки, че всяко нарушение на правилата ще има сериозни последици, посочва Сабиен Лийманс от Европейския офис на WWF.

Във вторник представители на Европейската комисия посетиха София точно, за да обсъдят с българските власти и заинтересованите страни изпълнението на директивите за Натура 2000 в България. Делегацията се води от Никола Нотаро, директор на Отдел „Природа“ в Главна дирекция „Околна среда“. На среща с него в Министерството на околната среда и водите присъстваха и представители на WWF, Българско дружество за защита на птиците, „За Земята“,  Институт за Зелена политика и Коалиция „За да остане природа в България“.

Европейски съд: Полша ще плаща по 100 хиляди евро на ден, ако продължи да сече защитената Беловежка гора
6801
 

Последни материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Свързани материали
Виж
Решения
Съдът на ЕС постанови, че сечта в Беловежката гора е незаконна
Мерки
Наказателна процедура срещу Полша заради сеч в една от най-древните гори в Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини