Начало » Новини » Страната
22.11.2017 г.

Общини с одобрени проекти през 2016 г. нямат право на субсидии за същата дейност в следващи приеми

ПРСР

Снимка: МЗХ

Нуждите от инвестиции в селските райони са огромни и има голям интерес от общините за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони с проекти в областта на строителството и ВиК сектора. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева по време на Седмата национална научно-практическа конференция, организирана от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите.

Бюджетът от първия прием по общинската мярка 7,2 беше в размер на 341 млн. евро за дейности, свързани със строителство и реконструкция на улична, пътна, водоснабдителна, социална, културна и образователна инфраструктура. Тогава постъпиха 925 заявления с тройно по голям размер на заявените инвестиции – за 1 080 244 969 евро.

По тази причина в предстоящия втори прием комитетът за наблюдение на програмата реши да се въведе ограничение и община с одобрен проект по конкретна дейност от прием 2016 г. да няма възможност да кандидатства с проект за същата дейност и в предстоящия прием. Кандидатите ще имат възможност да подават по едно заявление за всяка допустима дейност в приема по подмярка 7.2., но не и с повече от три заявления за подпомагане в целия период на прием, посочи заместник-министърът.

Заместник-министър Василева припомни, че така наречената „общинска“ подмярка 7.2. е замислена с цел решаване на един от най-големите проблеми в национален мащаб - обезлюдяването на селата. По нея бенефициенти в частта за водоснабдителна инфраструктура са общини и ВиК оператори.

Финансовата помощ е в размер на до 100% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекти, които след извършване на инвестицията не генерират нетни приходи. Размерът на финансовата помощ за проекти, които след извършване на инвестицията ще генерират нетни приходи, се определя въз основа на финансов анализ за разходите и ползите, като максимален размер на проекта е в левовата равностойност на 3 млн. евро, посочи д-р Василева.

„Трябва да поддържаме и стимулираме икономическото, социално и културно развитие на селата, като подпомогнем изграждането на липсващата или рехабилитираме съществуващата техническа и социална инфраструктура, транспортни и комуникационни връзки. Това е основата за създаването на оптимална жизнена среда в селските райони, за опазване на околната среда, създаването на достъпност и развитие на икономиката.”, подчерта заместник-министър Василева.

Общини с одобрени проекти през 2016 г. нямат право на субсидии за същата дейност в следващи приеми
7015
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Борисов ще присъства при връчването на първите 15 общински проекти по ПРСР 2014-2020 г.
Решения на Министерския съвет
Държавата отпусна 2,1 млн. лв. за покриване на ДДС за общинските проекти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини