Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.11.2017 г.

Резитбата изисква майсторлък

Премахвайте филизите за по-бързо изграждане на короната

Резитбата на овощните растения включва операции, сред които основни са резитбата за прореждане и резитбата за съкращаване. При първата се премахват цели клони и клонки до основата. За регулиране растежа и плододаването се правят и надлъжни нарези на кората за надебеляване на стъблото, напречни нарези над или под пъпка или клонка за засилване или отслабване на растежа, пръстенуване на клонките, с което се стимулира цветообразуването и наедряването на плодовете.
Филизенето е резитба за прореждане. Чрез него се премахват излишните филизи още докато са в тревисто състояние и са достигнали до 5-10 см. През периода на формирането филизенето допринася за по-бързо изграждане на короната.
Навеждането или изправянето на леторастите оказва чувствително влияние върху растежните процеси. Когато леторастите са във вертикално положение от връхната пъпка се получава най-силен растеж, а по-надолу разклоняването е много слабо. Колкото по-наведена е клонката, толкова растежът на върха е по-слаб и разклоняването е по-силно. Тази практика се прилага при младите растения, за да се формира повече плододаваща дървесина и да плододават по-рано. Ако искаме да стимулираме растежа на някоя по-слаба клонка, с цел превръщането й в скелетен клон, това може да стане чрез изправяне. Наведените или изправени клонки зарастват в това положение още в първата половина на вегетацията.

При съкращаването
При резитбата за съкращаване се премахват части от клоните, клонките и леторастите. При съкращаването на едногодишните леторасти се цели провокиране на силен растеж на пъпките под отреза. По този начин се формират скелетните клони и разклонения в определени участъци на короната. Съкращаване на леторасти се прави само при нужда, защото в млада възраст предизвиква силен растеж и излишно сгъстяване на короната. За да се получи желаният прираст от пъпката под отреза, съкращаването трябва да се извърши на няколко милиметра над пъпката, срещуположно на нея и косо. Не трябва да се оставя чепче или да се реже много ниско.
Съкращаването на застарели обрастващи клонки засилва растежа и подобрява плододаването. Това е основна резитба за подмладяване през плододаващия период. В зависимост от застаряването клонките се съкращават на 1/5 до ½ от дължината им. Съкращаването се прави непосредствено над клонка, без да се оставя чеп.

Правилният начин
Положителният резултат от основните резитбени операции – прореждане и съкращаване до голяма степен зависи от правилното извършване на отрезите и от остротата на използваните инструменти. При премахването на цели клони и клонки отрезът трябва да се прави непосредствено до оформения пръстен в мястото на захващане с носещия клон, без да се оставя чеп. Ако клонката е с по-остър ъгъл на отклонение долният край на отреза се прави малко по-високо. Отрезът трябва да бъде много дълбок, защото се получава по-голяма рана и зарастването е по-трудно. При резитба на по-големи клони най-напред се премахва част от тях, след това се зарязва малко от долната част, за да се избегне разцепване. Раните се замазват с блажна боя или овощарска замазка.
Когато за резитба се използва лозарска ножица, острата режеща част трябва да бъде откъм основата на клонката. Това е необходимо, защото тъпата част смачква кората и част от дървесината и раната по-трудно зараства. Най-добре е да се използват ножици с две срещуположни режещи части и особено при резитбата на едногодишни клонки. Единственото изискване към трионите, с които се режат по-дебелите клони, е те да бъдат много добре изострени и да имат чепраз.

Резитбата изисква майсторлък
9411
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини