Начало » Хоби земеделие » Цветарство
21.11.2017 г.

Тагетесът заслужава място във всяка дворна градина

С разкошните си цветове, аромата и общия външен вид тагетесът е едно от най-ценните растения в дворната цветна градина. У нас то е познато още и със синонимите турта и камшица. Отглеждан и в миналото, той неотменно присъства в палитрата на цветното разнообразие, защото световната селекция поддържа интереса към него с нови сортове. Но не само багрите и формите са достойни за внимание.

Малцина знаят нещо за целебните му свойства
Цветовете, стъблата и листата на тагетеса съдържат етерично масло, богато на тагетон (40%), линалоол (22%), линалилацетат и др. Те придават специфичния и много силен аромат на растенията. В тъмнообагрените цветове се съдържат ценни каротиноиди. Благодарение на фитонцидите тагетесът има антисептично действие Българската народна медицина препоръчва цветовете при лекуване на генитални заболявания - безплодие, нередовна менструация и др. Най-новите изследвания сочат, че тагетесът има противотуморно действие. Максимално отворените по време на цъфтежа цветове се обират и изсушават. Прибавят се към чая. На отглежданите в саксия при стайни условия растения листата периодично се докосват и леко разтриват. Ароматът, който се отделя от тях, прочиства въздуха от бацили.
За потребностите на фармацевтичната промишленост са организирани производството и изкупуването на тагетес. За такива цели най-предпочитани са високи кичести сортове френски тагетес. Те съдържат най-много етерични масла и добивът от тях е най-висок.
Установено е, че тагетесът е уникално средство за ограничаване на развитието на почвените нематоди. Затова при установяване на тези неприятели на дадено място в градината, най-ефикасното средство срещу тях е засаждането на отделни растения или цели редове между луковичните култури (цветя и зеленчуци), картофи, ягоди и други растения.

Разсадът се отглежда на открита леха
За да отглеждате тагетес в градината, ще ви трябва разсад. Може да го засеете и направо там където желаете, но не е за предпочитане, още повече, че ще ви трябват много семена. Лесно ще се снабдите с разсад, като го закупите, но обикновено предпочитанията на любителя са сам да си го отгледа. Ако вече сте си закупили семена, засейте ги през втората половина на март на открита леха. В случай че времето застудее, лесно може да я покриете с полиетилен и други материали. Ще постигнете равномерен посев , като се постараете на 1 кв. метър да изсеете 5 г семена. По-лесно ще ви се отдаде това, като ги засявате в редове и на 2-3 см дълбочина. От такъв посев се получават 1000 растения от квадратен метър. При благоприятни условия семената поникват след 7-12 дни и обикновено е готов за засаждане на желаното от вас място за около 3 седмици след сеитбата.

Има различни форми на засаждане
Може да го отгледате в отделни петна, в съчетание с други цветя и декоративни храсти, може в отделна леха или в един два и повече реда край алеи и пътеки, както и по единично в зеленчуковата градина. Разстоянието между редовете е 50 см за високите сортове и 40 см за по-ниските, а между растенията в реда е 20 см. Към тези разстояния се придържайте и когато засаждате в групи. Разсаждайте сутрин или привечер в дни, в които температурата достига 14-15 градуса.
Тагетесът е и чудесно цвете за отглеждане в саксия. В зависимост от вида му диаметърът на саксията трябва да е от 9 до 15 см. Саксията се дренира добре и се напълва със смеска от равни части чимова почва, листовка или компост и пясък. Растенията се поливат обилно. Саксиите се подреждат на балкон, тераси или стълбище. Може и в стаята, където ще почиства въздуха.

Ботаническа справка
Тагетесът е растение от семейство Asteraceae. От познатите на ботаниците 50 вида тагетес са създадени над 2000 сорта. В селекцията участват основно три вида.
Африкански тагетес (T. epecta). Нарича се още индийска роза. Той е с много едри лимоненожълти или оранжеви цветове. Растенията от този вид са високи над 1 метър.
Френски тагетес (T. patula). Нарича се още индийско око. Растенията са средно високи. Цветовете са прости или кичести, жълти, виолетово-кафяви. От този вид са създадени много сортове с едри кичести цветове и ниски компактни растения.
Мексикански тагетес (T. signata). Растенията от този вид са ниски, силно разклоняващи се и са с нежни листа. Цветовете да дребни, около 2,5 см, но са многобройни
Всички видове тагетес изискват богати с хранителни вещества и влагозадържащи почви. Към топлината са средно взискателни. Най-чувствителни на ниски температури са младите растения.

Тагетесът заслужава място във всяка дворна градина
12409
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид
Оздравете почвата с тагетеси
Тагетесът заслужава място във всяка градина
Как да излекувате почвата с тагетеси
Тагетесът има място във всяка градина
Тагетесът е красив санитар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини