Начало » Новини » Страната
20.11.2017 г.

Куп въпроси около подмярка 4,2 преди очаквания втори прием

sinor

На последния комитет по наблюдение на програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020), проведен в края на октомври, Българската асоциация на консултантите по европейските програми предложи на министерството на земеделието да пренасочи 70 милиона евро от бюджета на подмярка 4,3 за инвестиции в хидромелиорации към ресурса на подмярка 4,2 за преработка на земеделска продукция, но от първия прием. Само така огромният наплив от читави проекти при първия прием ще могат да получат финансиране, без това да затормози втория прием, който на този етап не е ясно кога ще бъде открит.

„Проучванията на консултантите сочат, че средствата за напояване трудно ще бъдат усвоени без преструктуриране на сектора, затова предложихме прехвърляне на бюджет“, посочи Емил Дърев от асоциацията.

Според изчисленията на консултантите с това пренасочване ще могат да бъдат одобрени всичките 219 проекти с потенциял, които са оценени с 42 точки. Земеделският министър Румен Порожанов е приел идеята, но отговорът може да бъде даден едва след консултации с Европейската комисия. По всяка вероятност максималният бюджет, който би могъл да се прехвърли от 4,3 са 50 млн. евро. В програмата по тази подмярка бяха заложени 100 млн. евро.

Всяко прехвърляне на средства от една подмярка към друга може да стане само с нотификация от Брюксел, затова Синор.БГ попита министерството кога е възможно да се получи подобно одобрение, на което очакваме отговор.

На този етап няма яснота и кога ще бъде обявен вторият прием по 4,2. Там приемът блокира заради електронното кандидатстване по ИСУН. Подобно забавяне на приема не би трябвало да се случи според консултанти, защото то е разписано в други закони и поправките в Закона за подпомагане на земеделските производители не са толкова наложителни.

Колкото до самия закон, в средата на миналата седмица неговият коригиран проект беше внесен за повторно обсъждане на първо четене, така че цялата процедура по неговия прием доста ще се проточи.

Той би забавил втория прозорец за 4,2 само заради клаузите, свързани с ранкинга на проектите. „Ако обаче Еврокомисията одобри решението за прехвърляне на средства от 4,3 към 4,2, тогава няма да се наложи проекти от първия прием да чакат отварянето на втория“, коментира още Дърев. Според него назначението на Цветомира Стайкова за шеф на дирекция ПРСР в агроведомството е изключително добро попадение, тъй като има дългогодишен опит и би задвижила нормативно доста от въпросите, свързани с отварянето на следващите приеми по програмата.

Куп въпроси около подмярка 4,2 преди очаквания втори прием
12491
 

Последни материали
Виж
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Свързани материали
Виж
По подмярка 4,2 от ПРСР
На 17 май се отварят приемът за преработка с бюджет от 387,1 млн. лв.
Резултати
Три проекта на преработватели се проверяват за измами от фонд „Земеделие”
Писмо до министерството на земеделието
Бизнесът с храни настоява бюджетът по подмярка 4,2 да се раздели за фермери и за преработватели
Позицията на бранша
Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша
Фонд Земеделие
Ще се сключват договори между 45 и 42 точки по подмярка 4,2 за преработка
Машината се задейства
Грудев: До 30 август ще се одобрят проектите от втория прием по подмярка 4,2
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини