Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.11.2017 г.

Дамско сърце - цветето на любовта

Открай време любовта и цветята вървят ръка за ръка. Но има растения, които сякаш са създадени специално за да подчертаят тази връзка. Когато се разтворят цветчетата на дамското сърце, дошло е време да помислим за хубавите емоции, които неизбежно носи със себе си пролетта.
Дамското сърце носи не толкова романтичното латинско име Dicentra spectabilis , но само „spectabilis” - великолепен, отдава донякъде дължимото на това забележително растение. Имената, които му дават хората по света обаче изцяло отчитат красноречивата му форма. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците - цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у нас - като дамско сърце.

Има азиатски произход
Като културно растение дамското сърце се отглежда от 1810 година. През 1816 г. било пренесено в Европа от Япония. То предизвикало истински фурор и дълго време било много популярно в градините. Но както всяка мода, и тази при цветята неизбежно се мени, понякога обричайки на забрава съвсем незаслужено много ефектни растения. Така дамското сърце дълги години остава извън фокуса на внимание, за да се завърне отново триумфално, този път с нови, още по-красиви сортове.
В природата дамското сърце се среща в Източен Китай и на Корейския полуостров. То е многогодишно растение с разклонени стебла и месести, проникващи на дълбоко коренища. На височина достига до 1 м. Листата са много красиви - големи, нежни, силно насечени, в по-голямата си част прикоренови, яркозелени отгоре и сивкави отдолу. Цветовете са сърцевидни, леко приплеснати, едри (до 3 см в диаметър). Събрани са в четковидни съцветия, дълги до 20 см, които като дъги се извисяват над храста. Цъфти през април - май в продължение на малко повече от месец, а след подрязване - отново през август-септември. Основната багра на цветовете е розовата, но има и бяло дамско сърце (f. alba), което е характерно с по-нисък ръст, отколкото основния вид. Сортът GoldHeart (2004 г.) пък радва окото с яркорозови цветове и златистожълти листа.

Изящно, но не капризно
Дамското сърце е от онези благодарни растения, които съчетават високата декоративност с непретенциозност по отношение на грижите. Отглеждането му изисква минимални усилия, но ако се съобразите с някои негови предпочитания, ще се радвате дълги години на малките сърчица, грейнали в градината ви.
Дамското сърце предпочита слънчевите места. Може да украси и леко сенчести кътчета в двора, като в такъв случай цъфтежът ще започва по-късно. То е непретенциозно към почвата, но най-добре се развива на лека, богата на хранителни вещества, умерено влажна почва. Нуждае се от две-три подхранвания годишно (най-добре с минерални торове за цъфтящи растения). Ако от време на време разрохквате почвата около храстчето и премахвате увехналите цветчета, то ще ви се отблагодари с по-продължитлен цъфтеж. По отношение на водата дамското сърце е чувствително - по време на суша се нуждае от поливане, за да не настъпи твърде рано периодът на покой. Прекаленото задържане на вода пък може да причини загниване на корените. Този проблем се решава най-лесно, ако преди засаждането направите добър дренаж на мястото, където ще отглеждате храстчето.

Не се страхува от студа
През есента настъпва период на покой - надземната част увяхва и трябва да се изреже, като се оставят 3-5 сантиметрови пънчета. Растението е студоустойчиво и без проблем зимува на открито. Може да расте много дълго време на едно място, но все пак е добре да се пресажда веднъж на 5-8 години.
Дамското сърце се размножава с делене на храста, със зелени и коренови резници. Най-подходящото време за делене и пресаждане е през април и септември. Корените са крехки и трябва да се внимава при изкопаването и при деленето им. Подготвят се резници с дължина 8-10 см и с 3-4 разклонения, които веднага се засаждат на постоянно място. Ако искате да получите по-бързо пищен храст с повече цветове, може да засадите няколко издънки една до друга на разстояние 30-40 см.
Дамското сърце изглежда добре в групи, а като самостоятелно растение е изключително ефектно. То се съчетава добре с пролетните цветя като нарциси, лалета, иглики, незабравки, а умела комбинация с папрати може да бъде атракцията на вашата градина.

Сърцевидната форма на цветовете е породила не една и две легенди и поверия. И всички те са свързани с любовта и брака. Според германците, ако прибирайки се вкъщи откъснеш цветче и го скъташ в пазвата си, ще срещнеш любовта. Френското предание гласи, че Жанет се влюбила в млад ловец, който й помогнал, когато се загубила в гората. Няколко дни по-късно тя отново го срещнала, но... с друга. Сърцето на момичето се разбило, превръщайки се в цвете.

Дамско сърце - цветето на любовта
20991
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини