Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.11.2017 г.

Латинката грее с чудни оранжеви цветове

Радва ни в градината, на балкона или на терасата

Красивата латинка (Tropaeolum) цъфти в градината, краси балкона или терасата. В рода са известни около 50 вида, които се срещат предимно в Южна Америка, както и в Централна Европа. Това са едногодишни и многогодишни тревисти растения. Широко са разпространени видовете и сортовете с хибриден произход T. xcultorzum hort. Те са едногодишни, като стъблото е сочно, покрито с щитовидни, с дръжки, последователно разположени листа, обагрени в зелено или пурпурно. Цветовете са с форма на несиметрична фуния, завършваща в долния край с рогче, обагрени са в светложълто до оранжево-червено. Цъфтят обилно от юни до падането на слани. Сортовете с компактна форма са високи до 50 см, а тези със стелещи се стъбла достигат до 4 м дължина.
T. peregrinum L. се среща по-рядко, но заслужава внимание. Стъблата достигат до 4 м. Листата са пъпковидни с пет-седем широки краища. Цветовете са дребни (2 см в диаметър), обагрени в жълто и завършващи със зелено рогче. Връхните венчелистчета са по-едри.

Изисква слънце и топлина
Латинката е светлолюбиво растение. Предпочита открити, слънчеви места. Това е топлолюбиво растение. Чувствително е на ниски температури и първите мразове през есента я поразяват. Почвата трябва да е сравнително лека, с умерена влажност и да има достатъчно хранителни вещества. Силно наторените почви, особено с азотни торове, благоприятстват развитието на повече листна маса, която обхваща и закрива цветовете и така се губи декоративността на растението. Не понася пресен оборски тор. При засушаване, цъфтежът намалява.

Размножава се чрез семена
Тя е кръстосано опрашващо се растение. Размножава се със семена, но ако искате да получите растения с същите качества е нужна пространствена изолация. Семената се засяват директно в началото на май. Поникват за 10-15 дни. Растенията се прореждат на 20-40 см. Започват да цъфтят след 40-50 дни след като поникнт.Латинката не понася пресаждане, но ако искаме да започне да цъфти по-рано семената се засяват в саксийки и полученият разсад се пресажда заедно с почвата. Ниските сортове се използват за бордюри в градината или за балкони. Тези с дълги, виещи се стъбла служат най-добре за вертикално озеленяване - беседки, балкони, стени.

Латинката грее с чудни оранжеви цветове
16895
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини