Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.11.2017 г.

Сейте пролетния фий преди да е дошла пролетта

Той не е много придирчив към условията на отглеждане и става почти навсякъде в страната. Неблагоприятни за него са тежките и преовлажнени почви, пролетната суша също не е за него. Но по отношение на температурата се отличава с висока студоустойчивост. В студена пролет издържа дълго време и на студ до минус 5 градуса. Няма претенции към предшественика и може да бъде засят след което и да било културно растение.
Пролетната обработка на дълбоко изораната през лятото-есента на миналата година почва се извършва щом тя изпръхне през февруари. Като бобово растение не се нуждае особено от азотно торене, но внасянето на 20-30 кг суперфосфат при дълбоката обработка на почвата се отразяват добре. Ако този момент е пропуснат, гранулиран суперфосфат може да се внесе в почвата успоредно със сеитбата. Подходящо е и торенето с оборски тор, но количеството му трябва да е малко - 1-2 т на декар. Това важи особено ако фият се засява в смес с овес, защото азотът от оборския тор се усвоява повече от овеса, той се развива буйно и потиска фия. Най-добре е оборският тор да се дава на предшественика в количества, препоръчвани за него. Фият ще се възползва от остатъчното му действие. С пролетната обработка не е грешка да се зарови в почвата и малко амониева селитра. Азотът от нея се усвоява по лесно от младите растения, чиято коренова система е все още слаба и не е населена с характерните за бобовите растения бактерии, които свързват азота от въздуха.
Най-подходящото време за сеитба на фия е втората половина на февруари. Когато времето не позволява, трябва да се използват първите благоприятни дни на март. Ако в южните райони на страната има хубави дни в първата половина на февруари, няма опасност да се сее.
Пролетният фий има слабо полягащо стъбло и затова често предпочитани са фиево-овесените смески, в които овесът играе и ролята на опора. Смеската на семената в теглово отношение 3:1 на по-богатите почви и 4:1 на бедните или 14-16 кг фиево и 4-5 кг овесено семе. Най- добре е сеитбата на двата компонента да се извършва едновременно, но с две сеялки, поради физическите особености на семената.
През време на вегетацията не се налагат грижи. Фият потиска плевелите. По-важен е моментът на коситбата. Тя трябва да се извърши когато фият е в пълен цъфтеж и вече са се образували първите бобове, но зрънцата в тях са зелени. В тази фаза добивът е най-висок и полученият фураж е най-висококачествен.

Сейте пролетния фий преди да е дошла пролетта
56915
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Гъстотата на сеитбата е от съществено значение
Посейте рано едногодишните цветя
Така ще имат време да ви радват
Посейте рано едногодишните цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини