Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.11.2017 г.

Наострихте ли ножчетата, времето за присаждане настъпи

Ако за професионалния овощар присаждането е задължение, за любителя то е едно от най-приятните занимания. Умението му да облагородява семеначета или да преоблагорява стари дръвчета с нови сортове носи удовлетворението на живото свидетелство за неговото майсторство. В овощарската практика са познати различни начини за присаждане. С преполовяването на зимата започва присаждането на калем. Това са доста на брой начини. Когато започне активното сокодвижение (през април) и кората на подложката лесно може да се отдели, се практикува присаждането под кора. Дотогава обаче се прибягва към други начини, предимно копулация, на кози крак, в разцеп, на седло, в страничен зарез.

На седло
Ако подложката и калемът са еднакво дебели, подходящият начин е копулацията. Но ако подложката е два пъти по-дебела от калема, копулацията няма да свърши работа. Най-добрият случая е седлото. Постъпва се така:
Срязвате напречно подложката. Ако расте вертикално, срязвате малко наклонено, за да се стича водата. Откъм страната, където кората е най-гладка, правите продълговат отрез, като засягате и малко от дървесината [url=https://gradinar.net/news_pict/2013/1360412602_72729_2.jpg](фиг. 1)[/url]. Съобразявате се той да не е по-широк от калема. Него също режете косо, като оформяте чрез плитък напречен срез седло. Дължината на отреза на калема, трябва да колкото дължината на отреза на подложката. Долепвате двете плоскости и съблюдавате поне от едната страна кората на калема да съвпадне с кората на подложката. Привързвате и замазвате с овощарска замазка.

В страничен зарез
И този начин се използва за присаждане върху тънки подложки (до 2 см). Състои се в следното:
Прерязвате подложка приблизително на 10-12 см над мястото, където ще правите присаждането. На мястото на присаждането пък правите кос зарез под ъгъл 20-30 градуса и дълбок около 1/3 от дебелината на подложката. Предната част на зареза трябва да 1,5-2 пъти по-дълга от задната. Калема срежете клинообразно под долната пъпка като предната част (от страната на пъпката) също да е 1,5-2 пъти по-дълга от задната. Като опъвате внимателно подложката, така че направеният отрез леко да се разтвори, лесно ще вмъкнете калема. Привързвате и намазвате с мека овощарска замазка.
Когато използвате този начин в короните на дърветата, добре е калемите да имат 6-8 растежни пъпки. От разположените на върха ще израснат силни леторасти, а от останалите се образуват къси плодни клончета.
Подходящото време за приложение на този начин е март докъм средата на април. Специално при черешата, а и при други по рано събуждащи се овощни видове, трябва да се използват дните на февруари с температура над 0 градуса.

В разцеп
Към него се прибягва, когато подложката е значително по-дебела от калема (не бива да е и повече от 5 см). Подложката се прерязва също напречно на дължината и. Ако тя расте вертикално, по-добре е да се среже под лек наклон, за да се стича водата. Загладете отреза с остро ножче. След това с остър нож разцепете подложката по диаметъра на дълбочина 3-4 см. Това може да направите с остър кухненски нож и дървен чук. За да поддържате разцепа отворен до поставянето на калемите, вмъкнете в него дървено клонче. Калемите заострете клиновидно под долната пъпка, като им оформите и седла от двете страни. Поставете ги в двата края така, че кората им да съвпадне с кората на подложката, а долните пъпки да са външно разположени. Измъкнете клинчето и ако е нужно с леко почукване ги до набийте до седлото. Разцепът между двата калема покрийте с изрезка от кора. След това превържете и замажете с овощарска замазка.

Успехът при който и да било от начините на присаждане зависи от редица условия, по важните от които са:
- да има биологична съвместимост между подложката и присадника;
- всеки от многобройните начини на присаждане да се използва в подходящия за него период.
- калемите да в добро състояние, , развити, узрели, взети в периода на естествения покой и запазени от развитие на пъпките;
- отрезите да бъдат правилно направени и гладки, за да прилепват плътно тъканите на подложката и калема плътно след привързването, а също и да се предпазят от засъхване или замърсяване;
- да се осигури най-добро хранене на присадените калеми, което изисква да се отстрани конкуренцията, ще рече да се почистят всички клонки от подложката.

Наострихте ли ножчетата, времето за присаждане настъпи
6105
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Присадката и подложката са в покой
Зимното присаждане на овошките има редица предимства
Подложката и присадката взаимодействат помежду си
Правила на зимното присаждане
Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето
Сортът е важен, подложката също!
Заразяването на почвите със заболяването е познато като турски синдром
Фузариумът кара производителите на дини в Украйна да ги присаждат на тикви
За добрия резултат от присаждането много допринасят последващите грижи за дръвчетата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини