Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.11.2017 г.

Помощ! Лозова въшка!

Пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля

Лозовата щитоносна въшка (Pulvinaria vitis) е разпространена в повечето страни, в които се отглежда лозата. У нас този неприятел е проникнал отдавна. Среща се предимно в по-южните части на страната и причинява значителни повреди на лозята.
Въшката развива едно поколение през годината и презимува като ларва втората възраст по кората на многогодишните надземни части.
През април презимувалите ларви се раздвижват и преминават върху леторастите, от чиято кора смучат сок. Ларвите стават неподвижни, започват да нарастват и се оформят във възрастни женски. Те са едри (4-5 мм дълги, 3-4 мм широки), с тъмнокафяво плоско тяло, покрито с твърда, напречно нагъната восъчна обвивка. При развитието си отделя бяла, нишковида восъчна материя, която натрупва и образува голяма яйчена торбичка, сраснала с коремната страна на въшката. Това особено устройство й ни дава възможност да я открием и разпознаем лесно.
Снасянето на яйцата започва през втората половина на май и продължава през юни, понякога дори и юли. По това време яйчената торбичка се изпълва с голям брой (1500-2000) кръгли, тъмнокафяви, с червеникав отенък яйца и силно се уголемява. Яйцата се излюпват след 8-12 дни. Времето на излюпването е доста удължено и понякога продължава и до август. Младите ларви са много подвижни и се разпълзяват по листата, чепките, леторастите, като смучат сок от тях и отзелят медена роса. Чепките и листата се замърсяват силно, качеството на гроздето се влошава. Ларвите достигат втора възраст и през септември преминават по местата, където остават да зимуват.
Нападнатите лози отслабват. При по-силно нападение в продлъжение на няколко години те могат да загинат.


Срещу зимуващите ларви на лозовата щитоносна въшка може да се използва препаратът пара зомер (парафиново масло) в доза 200 мл за десет литра вода. Пръскането се прави в края на зимата или началото на пролетта (обикновено февруари), когато опасността от големи зимни студове е отминала и времето започва да се затопля. Пръска се в хубав, топъл ден ден при добро намокряне на цялото растение. При извършване на резитбата всички отпадъци се изгарят. Летните пръскания се правят срещу младите ларви след излюпването им. Препоръчват се 2-3 третирания през интервал 10-12 дни. По същото време лозите се пръскат и срещу шарения гроздов молец и маната. Целесъобразно е тези пръскания да се правят комбинирано, като се използват препарати, които действат и срещу двата неприятели. Такива са: нуреле Д в доза 5 мл, карантинен срок 28 дни; агрия 1050 –15 мл, карантинен срок 15 дни; релдан 50 ЕК – 10 мл, карантинен срок 14 дни; талстар 10 ЕК – 3 мл, карантинен срок 14 дни или карате 2,5 ЕК – 3 мл, карантинен срок 10 дни.
Дадената доза е за 10 л вода.

Помощ! Лозова въшка!
13484
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини