Начало » Новини » Страната
16.11.2017 г.

Потребители настояват за промяна между двете четения на законопроекта за храните

sinor

Текстовете в Закона за храните, които се отнасят до бутилираните води, застрашават здравето на потребителите и могат до доведат до хаос в индустрията на България. За това сигнализират от Инициативния комитет за защита на потребителите, който като  организация защитава интереса на купувачите, съобщиха от комитета. Затова и експертите апелират към българските народни представители да се информират добре за въздействието, което би имал Законът за храните, преди да гласуват спорните текстове в него на второ четене.

Новите текстове, свързани с възможността водата от един извор да се бутилира от няколко компании, дават възможност за нерегламентирани практики, които биха увредили потребителския интерес, смятат от организацията. Има възможност за заблуда и подвеждане на българските граждани, две трети от които обявяват, че консумират бутилирана вода.

С този закон се създават предпоставки за отмяна на принципа „едно находище – един бутилировач“, смятат потребителите. Подобна стъпка би довела до хаос в сектора и до пълно размиване на отговорността относно качеството на продукта и опазването на ресурса. Как може хората да са сигурни за качеството на водата, ако не са наясно какви критерии са спазени при нейното бутилиране и кой носи отговорност за продукта? Надяваме се, че въпросите ни ще бъдат чути, тъй като от техните отговори зависи бъдещото развитие на целия бутилиращ сектор, както и здравето на българските потребители.

Притеснителен е също така фактът, че в приетия на първо четене закон се премахва процедурата по признаване на изворните води. Това означава, че всеки ще може да бутилира вода с неясен произход и да я предлага на пазара. Вносителите на този текст мотивират нововъведението с намаляване на административната тежест, но пропускат факта, че става въпрос за интереса и здравето на българските граждани. Ако на пазара бъде пусната вода, която не отговаря на критериите за качество, няма да е ясно нито кой я е произвел, нито кой я предлага в търговската мрежа. Подобна несигурност би се отразила негативно върху цялата бутилираща индустрия в България и би довела до срив в доверието на потребителите, намаляване на консумацията на бутилирана вода, драстичен спад в инвестициите и закриване на работни места.

За сериозен проблем намираме и създаването на абсолютен понятиен хаос чрез въвеждането на нови термини в текстовете. В тях са представени названия, които не присъстват нито в българското, нито в европейското законодателство. Появява се например терминът “извор”, който трябва да бъде изписан с по-едър шрифт от търговската марка. Приложението на това изискване ще дезориентира потребителите и ще доведе до объркване каква вода купуват. В момента зад марката на продукта те виждат ясна отговорност от страна на доказани производители, които инвестират в постоянен контрол на качеството и предлагат на пазара бутилирани води с ясен произход и уникални характеристики като чистота на произход, минерален състав и уникален вкус.

От името на Комитета за защита на потребителите, настояваме в Парламента да намери място за опазването на обществения интерес, а не подкрепата на частни бизнес интереси, които биха разрушили доверието на потребителя и биха застрашили правото му на информиран избор по отношение на жизненоважен продукт като водата.  

Потребители настояват за промяна между двете четения на законопроекта за храните
3809
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
До 30 април 2024 г. тютюнопроизводителите могат да се регистрират в публичния регистър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини