Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.11.2017 г.

Чашкодрянът създава настроение

Обича сянката и низините

Невероятна е срещата около празниците с японския чашкодрян (Euonymus). Голите дървета наоколо подчертават красотата на разтварящите се четириделни плодни кутийки, от които се разпукват семената, скрити в месести оранжеви обвивки. Листата на това растение са лъскави, наситенозелени и гладки с елипсовидна форма.
На местата с по-умерен климат японският чашкодрян достига височина 3-4 м. В Япония, където е неговата родина, е до 6-7 метра. Не е капризен към почвите, стига да съдържат по-малко влага. Расте в низината, но изкачва и височина. Обича по-сенчестите места. Поддава се на формиране с ножица и короната му добива много красив вид, когато е заоблена.
Японският чашкодрян се размножава по вегетативен начин със зелени резници.
У нас може да се срещне брадавичестия чашкодрян (Euonymus verrucosus). Той достига височина до 2 м. Младите му клонки са обсипани с черни брадавички, откъдето носи името си. Дава в изобилие много коренови издънки. Листата му имат яйцевидно-елептична форма и са лъскавозелени. Цветовете му са кафяво-червени, а плодовете са розови кутийки. Отглежда се лесно по вегетативен път със зелени резници, коренови резници, а може и с отводи.
По-разпространен е обикновеният чашкодрян (Euonymus europea). Той има опадливи листа. Младите му зелени клонки имат по четири коркови ръбчета и се нарича още ръбест чашкодрян. Удължените му елипсовидни листа са тъмнозелени и назъбени по края. Наредени са срещуположно на клонките. Цветовете му са събрани в съцветия и са бледозеленикави, а плодните кутийки в края на септември и октомври се разтварят и освобождават оранжевите семена. Този чашкодрян може да се срещне край реките, но се качва и на височина до 200-500 м. Най-добре се развива на сянка. Дава много издънки.

Чашкодрянът създава настроение
7344
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини