Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.11.2017 г.

Ботушите стават саксии

Направете си от сабо и падащи водопади

Кажете моля, къде сте захвърлили гумените ботуши, които са излезли от строя още преди години? Може би и до днес те седят на вилата, в някой тъмен ъгъл – сякаш душа не ви дава да ги изхвърлите. Редом с тях са се строили галоши, една бота, отдавна излязлото от мода сабо. А е напълно възможно да им дадете втори шанс превръщайки ги в оригинални контейнери за цветя.

Ръководство за работа
Ако ботушите са захвърлени поради факта, че са пробити, това е добре дошло в случая - не е нужно да се правят отвори за оттичане на излишната вода. Насипете вътре керамзит или друг дрениращ материал. Той не бива да бъде прекалено лек, защото засипания отгоре слой почва ще измести центъра на тежестта и ботушите ще падат. Почвата избирате според това, какви растения смятате да посадите в „гумените” кашпи.
Предлагаме да откриете вилния сезон с цъфтеж на дребнолуковични растения – затова ще трябва да се посадят още сега, като ги засипете с малко почва, така че да не загинат през зrмата. Щом минзухарите, нарцисите и кокичетата прецъфтят веднага ги заменете с едногодишни растения. Тук изборът зависи единствено от вашия вкус и фантазия. Ако цветята не ви устройват, може да отгледате просто някаква зеленина. През късната есен, когато започнат студовете, а снега още не е натрупал, засадете храст цъфтяща калуна. Студът не е страшен за нея. Разбира се може просто да поставите в ботушите саксии с нужните растения, но поради малкия обем трябва по-често да ги поливате и подхранвате. За усилване на декоративния ефект разкрасете ботушите с акрилни бои. Броя на използваните обувки зависи от вашето желание и от “запасите” в килера.

Полилей от обувки
Жителите на Холандия и до днес често носят своята национална обувка – дървено сабо макар да признават, че са доста неудобни. За сметка на това пък прекрасно подхождат за стенни кашпи. Просто пробийте в заострената им част дупка за дренаж, засадете любими висящи растения, например лобелии и петунии и окачете получената необичайна композиция до входната врата. Вниманието на съседите е осигурено, тъй като вие не живеете в Холандия, където това е в реда на нещата. Там от сабото правят и своеобразни цветни полилеи. За да направите и вие такъв просто трябва да закрепите няколко чифта дървени обувки на кръгла основа от стар абажур. Ще го направите лесно с помощта на обикновени винтове и гайки. Поставете „полилея” с въженце или синджир на тавана в лятната кухня, беседката или верандата. Вътре сложете съд с вода и подредете по няколко стръка рязан цвят.

Да обуем и почвопокривните
В градината може да разхвърляте няколко маратонки със засадени в тях почвопокривни растения, такива като тлъстига и дебелец. Те не се нуждаят от много почва, отглеждат се почти без вода, добре се чувстват и на слънце и на сянка, не се боят от замръзване на субстрата, предлагат голямо разнообразие като форма и окраска. Трябва да се знае само, че не понасят застой на влага, затова задължително направете дренажни отвори.
Много вниматело трябва да се отнесете и към избора на място за разполагане на вашите нови контейнери. Те ще бъдат неуместни в предната част на градината, редом с розариум или цветен бордюр в английски стил.
За да разнообразите двора си по този начин помнете, че абсолютно всяка стара обувка може да стане дизайнерски елемент. Главното е – правилно да обработите „кашпата”, да подберете цветните съчетания, да отчетете нуждите на растенията. И не на последно място – да внесете допълнителни елементи използвайки своята фантазия.

Ботушите стават саксии
3997
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини