Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2017 г.

Компактни и много красиви, лесно се отглеждат и могат да останат на студено

Ако искате да попълните своята саксийна градина с екстравагантни растения, на това, което трябва да обърнете специално внимание, са новите миниатюрни сортове дръвчета. Тези растения имат голям брой преимущества: те са студоустойчиви, затова не трябва да ги прибирате през есента в незамръзващо помещение за разлика от екзотичните растения, такива, като олеандърът и бругмансията. Освен това не трябва всяка година да садите тези дръвчета наново, както това се случва, когато отглеждате едногодишни цветя. Явявайки се родственици на големите градински дървета, те могат да живеят много години. С всяка една от тях те стават все по-красиви и прибавят съвсем малко към ръста си. И това свойство – да растат бавно – им позволява дълго да обитават една саксия.

Листата тук компенсират с лихвата недостатъчното цветове. При едни растения те са пъстри, например, с жълти петънца, като при дряна Variegata, другите пък привличат вниманието към себе си с почти черни, магически пробляскващи листа. Някои от сортовете на горския бук и длановидния клен могат да покажат подобни краски. Прелестта на листопадните дървета се заключава и в това, че през есента окраската на листата се променя. Хвойновите дървета остават зелени и през зимата.
Длановидният клен има различна височина: клонките му могат живописно да висят надолу, а също така да образуват и кръгла или колоновидна корона. Благодарение на това всеки градинар ще намери за себе си нещо привлекателно в тези растения. В съвременните контейнери с проста геометрична форма длановидния клен се представя в много добра светлина. Покрийте почвата в саксията с цветен мулч от изкуствен материал или пък камъчета – това ще придаде на композицията повече очарование и елегантност. Само след 15 години този клен, в зависимост от сорта, ще достигне височина от 1 до 2 м.

Кой не иска да оформи терасата си красиво и в същото време така, че да е лесно да се грижите за растенията, които ще бъдат главните герои в тази композиция. Миниатюрните дръвчета тук са просто незаменими. Садете ги преди всичко в съдове, които са снабдени с резервоари за събиране на водата. Тогава ще можете по-рядко да поливате растенията. А искате ли да сведете до минимум грижите си по дърветата? Внесете в началото на сезона специален тор, който е с продължително действие, и няма да ви се наложи редовно да подхранвате дърветата. За да преживеят те зимата безболезнено, техните корени трябва да са защитени от замръзване. Най-добре е да преместите контейнерите до стената и да ги покриете с укривен материал. Дори и завити в чувал, миниатюрните дръвчета остават привлекателни в студеното време. А по време на най-големите студове е добре да приберете любимците си под покрив.

Компактни и много красиви, лесно се отглеждат и могат да останат на студено
4467
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини