Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.11.2017 г.

Едрайантус

Ефектни цветя

Когато става въпрос за ефектни цветя, то ттози род е един от подходящите представителите. Той включва 10 вида от семейство Кампануласеа. От тях като декоративни се отглеждат само няколко. Всички те са многогодишни тревисти растения, които в природата успяват при невероятно трудни планински условия. Основното им предназначение е да украсяват алпинеуми.

Един от ценните видове е житнолистният - E. graminifolius. Произхожда от скалистите и каменисти планински ливади в Италия, Сицилия и Гърция. Растенията са много ниски - едва 8 см, но се разстилат на около 20 см. Оформят розетка от тесни заострени като иглички листа, наподобяващи тези на житни растения. Те са сивозелени. Цветовете, подобни на камбанки са виолетови, до 2 см дълги. Изобилно цъфти през периода май-юли.

Най-често се отглежда E. pumilo, който расте свободно в Сърбия и района на Далмация. Растенията са много ниски - 5 - 7 см. Туфичката е компактна, почти кръгла с диаметър около 20 - 25 см. Листата са тесни, сребристо зелени. Цветовете са синьо-лилави, около 2,5 см дълги. Те са почти без дръжки, гъсто подредени в цялата туфа. Появяват се през май- юли.

С най-едри цветове е видът E. serpyllifolius. Разпространен е в целия Балкански полуостров. На височина растенията може да достигнат над 10 см и се разстилат на около 30 см.Листата са ланцетни, тъмнозелени. Цветовете са около 3 см дълги, пурпурно-виолетови. При по-възрастните растения ограждат периферията на туфата. Появяват се през юни на върха на еластични дръжки. Сорт Major е с най-едри цветове. По-рядко се отглеждат E. dalmaticus, както и E. dinaricus, която се среща на варовити почви в планините на Сърбия.

У нас все по-рядко се среща балканският ендемит наричан сръбско звънче или сръбска камбанка – E. serbicus, затова е включен в Червената книга на България. Находищата са в Трънско, Конявска планина и в Голо бърдо, както и в Сърбия. Открива се в скални пукнатини, варовити сухи, силно ерозирани терени от 800 до 1400 м н.в. Листата са тесни, къси, плътно подредени по стъблото. Цветовете са сини камбанки, по няколко на върха на разклоненията. Цъфти през май-юни, а семената узряват през август.септември.

Всички видове едрайантус се развиват добре на леки песъчливи почви, за предпочитане с алкална реакция. Мястото трябва да е слънчево. За размножаване най-често се използват издънки. Тъй като растенията са много нежни, първо трябва да се вкоренят добре в студен парник и чак тогава да се изнасят на постоянно място. Много рядко се вкореняват резници, но това може да стори опитен градинар. Когато се използват семена, те се засяват в много лека почвена смес в култивационни съоръжения. Пониците се пикират в индивидуални саксийки. На открито се засаждат едва след една година, когато се развият добре.

Едрайантус
6852
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини