Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.11.2017 г.
Маслината - Olea europaea
От пролетта до есента се подхранва на всеки две седмици
Маслината - Olea europaea

Маслината (Olea europaea) е от предпочитаните и сравнително лесни за отглеждане като бонсаи дървета. Набръчканата кора, интересната форма на ствола и клоните и зелените плодове я правят изключително декоративна, а малкото маслиново дръвче внася късче средиземноморски пейзаж дори в студените зимни дни в градското жилище.
Несъмнено маслината е най-големият дълголетник сред културните растения – в естествени условия някои дървета живеят повече от 1000 години. Произхождаща от Средиземноморието, тя обича светлината и е устойчива на горещина и суша, но понася с лекота и силните ветрове, минусовите температури, бедната почва. Маслиновите дървета достигат 10-15 м височина, с възрастта стволът им се покрива с интересна сиво-зелена кора и се изкривява в най-причудливи форми. Листата са тъмнозелени отгоре и сребристосиви отдолу, твърди, в състояние да запазят влагата дълго време. Малките бели цветчета са ароматни, събрани са в съцветия. Плодовете отначало са зелени, с узряването стават тъмновиолетови. Непретенциозна и щедра, маслината е дървото, на което човекът винаги ще остане длъжник.

Почвата да е лека и пропусклива
Бонсаят маслина е светлолюбив, но може да расте и на полусянка. За да се развива успешно, е добре през лятото да се изнася на открито (на балкона или на двора). През зимата се внася в светло неотоплявано помещение. Оптималната температура е в границите на 2-20С, най-добре 5-10С.
Подходящият субстрат за засаждане е смес от глинеста почва, хумус и парченца камъни (може и едрозърнест пясък), могат да се използват и други почвени смеси за бонсаи. Важното е почвата да пропуска леко вода и въздух. Пресажда се веднъж на 2-3 години, най-добре през пролетта, тогава се подрязват леко и коренчетата.

Резитбата
За оформянето на своя бонсай използвайте подрязване на клонките (не по-често от 2-3 пъти в годината) и привръзване. Имайте предвид, че следите на мястото за завръзването ще останат дълго по кората на дръвчето, така че действайте внимателно.
Полива се умерено, при просъхване на субстрата. През зимата е много важно да се пази от преполиване. В случай че все пак се налага да зимува в отоплявано помещение, растението ще се нуждае от повече вода, но винаги се придържайте към правилото, че е по-добре по-суха почва, отколкото преовляжняване.
От пролетта до есента се подхранва на всеки две седмици с торове за бонсаи. През зимата подхранването става веднъж месечно, а в случай че растението зимува при температура под 10С, подхранването се спира до пролетта.
Дори като бонсай, маслината е устойчива на болести и вредители. Най-опасни за нея са паяжинообразуващите акари. Те се забелязват трудно, видими са по-скоро последствията – листата се деформират, започват да опадат, въпреки че са зелени, при силно поразяване се вижда паяжина. Борбата с вредителите трябва да се води своевременно с подходящи препарати от аграрната аптека.

349
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
На Никулден рибарите ще пекат луканки вместо риба в знак на протест
Холандци ще представят предимствата на кръговата икономика за земеделието
Аграрен доклад
За три години брутната стойност на агросектора е намаляла с 1 милиард лева
На 22 ноември фермери канят на чаен ден на Фестивала в София
На 22 ноември ще се проведе конференция за дуалното образование
Софтуер управлява автоматичното изключване на сеещи секции и променливата сеитбена норма въз основа на препоръчителна карта
Прецизна сеялка с пълно електрозадвижване
Свързани материали
Виж
Да отгледаме маслина
Маслинка ще ви краси и в стаята
От пролетта до есента се подхранва на всеки две седмици
Маслината може да ви радва с цвят и в миниатюрни форми
Едно от най-древните овощни растения
Маслинка ще краси стаята ако всяка година подменяте почвата й
Подхранва се на всеки две седмици
Маслината - цвят и форма
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам