Начало » Хоби земеделие » Цветарство
14.11.2017 г.

Лъжливата външност на някой саксийни растения

Нежни и красиви, те могат да издържат и на студено

Те изглеждат нежни, но това е само привидно... Става дума за декоративните саксийни растения, които стоически понасят ниските температури. Те се отнасят към най-изразителните елементи в оформянето на градинския интериор – било то тераса, балкон, цветарник или входа пред дома. С настъпването на първите хладни нощи обаче все повече ни тревожи тяхното презимуване.
Чемширът, розата, кленът, седумът и други се чувстват добре и навън. Безпроблемни в това отношение са и тревистите многогодишни, като хойхера, хоста, тлъстига и флокс. През зимата надземната им част загива, затова растенията се нуждаят от специална защита. Достатъчно е саксиите да се преместят в близост до стената и да им се осигури добро оттичане на водата. Ако има влага обаче, това може да им коства корените.
Към най-непретенциозните и дълготрайните саксийни растения се отнасят студоустойчивите видове декоративни треви. Ако вие си мечтаете за тераса, украсена с любимите рози, клематис, хортензия или тлъстига, то може смело да ги посадите в саксии. Дълговечните дървесни култури добре зимуват под открито небе, ако саксиите или контейнерите се увият с полетилен с въздушни мехурчета или какъвто и да било друг уплътнител. Това ще забави процеса на замръзване и корените им ще успеят да се приспособят към ниските температури. Корените на вечнозелените дървета, като лавровишната, през януари и февруари, е необходимо да се защитят от слънцето чрез покриване.
Съвет: При избора на растения за саксийни култури предпочитайте дългоцъфтящите нискорастящи видове с красиви листа.

Екзотични и при това устойчиви
Безусловно тези растения, родом от далечни страни, привнасят в облика на терасата или балкона особена екзотична нотка. Много от тях не са достатъчно мразоустойчиви, за да издържат в условията на по-студен климат. В последно време се наблюдава изменения в климата и проблемът с трудното зимуване се оказа напълно преодолим. Така например, зокум, трахелоспермум или камелия, които не се боят от леки захлаждания, сега се налага да бъдат внасяни в по-топли помещения докато траят големите студове. Пребивавалите на хладно растенията се закаляват и устояват на вредители.

Правила за зимуване на контейнерните растения
• Растения, които зимуват под открито небе, се нуждаят от студоустойчиви саксии от специална пластмаса или висококачествена теракота.
• За да може излишната вода да се оттича безпрепятствено и да не застоява, саксиите и сандъчетата да са приповдигнати на трупчета или специални крачета.
• Саксиите да бъдат достатъчно просторни – в тесни съдове земята замръзва по-лесно.
• Да се поставят на защитено от вятъра място – до стената на дома, а при вечнозелените видове трябва да се защити и короната.

Лъжливата външност на някой саксийни растения
7254
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Кои видове от саксийните растения се използват и за ароматизатори в кулинарията
Саксийни растения с “абонамент”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини