Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.11.2017 г.

Бръчковият белинояд има две поколения

Времето е подходящо за третиране на дръвчетата

Появата на стърготини и кръгли дупчици по кората на ябълката се дължат на корояди. Те са дребни бръмбарчета (2-3-4 мм дълги), с късо, сбито, цилиндрично тяло. Прекарват по-голяма част от живота си скрити под кората на стъблото и клоните, като издълбават ходове между кората и дървесината или в самата дървесина. Излизат навън и летят само през яйценосния период. Ларвите са бели, с кафява глава, с извито, набръчкано тяло. Те също изгризват ходове, в които се развиват и какавидират. Бръмбарите и ларвите се хранят с кората и дървесината на нападнатите дървета. Тези дървета се познават по променения цвят на кората и многобройните изходни отвори, направени от бръмбарчетата.
У нас короядите са широко разпространени и нападат голям брой овощни видове, но най-силно вредят на ябълковите, крушови, сливови и прасковени дръвчета.
Обикновено короядите се появяват по отслабнали, изтощени дървета. Не са редки случаите обаче на силно нападение от корояди на млади, добре развиващи се дървета. Много опасен за младите дървета е малкият бръчков белинояд. Той напада стъблото и клоните, и се намножава бързо. Дърветата отслабват. Листата издребняват и пожълтяват. Кората се напуква и придобива червенокафяв цвят. Отделни клони, а накрая и цели дръвчета изсъхват.
Малкият бръчков белинояд зимува като ларва в ходовете. Развива две поколения годишно. Бръмбарите от първото поколение излитат около първата десетдневка на май, на второто – първата десетдневка на юли.
Поради скрития начин на живот борбата с короядите се провежда трудно. Като предпазна мярка изрязвайте нападнатите клони. Изтръгвайте старата кора. През пролетта и лятото обвийте стъблото с дебела хартия. Пръскането се прави срещу възрастните бръмбари по време на летежа, когато се вгризват в кората. Този момент обаче се установява трудно. Подходящи са следните препарати: актелик 50ЕК – 30 мл, Би-58 – 20 мл, нуреле Д – 8 мл, вазтак 100ЕК – 2 мл. Пръска се обилно, за да се намокри добре кората на стъблото и клоните. Третирането може и да е комбинирано и срещу ябълков плодов червей и струпясване по ябълката.
През есента, след опадане на листата, срещу зимуващите ларви може да се пръска с актелик 50ЕК – 30 мл плюс минерален терпентин 10 мл или с Би-58 – 20 мл. Третират се стъблото и дебелите клони. Дозата е за 10 литра вода.

Бръчковият белинояд има две поколения
3886
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини