Начало » Новини » Страната
13.11.2017 г.

Ирански компании търсят български заводи за оборудване за млечния сектор

sinor

Иранските компании търсят български компании за сътрудничество и обмяна на опит в областта на оборудването и технологичните решения  в сектора на хранително-вкусовата промишленост и по-конкретно в производството на кисело мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти. Това беше обявено по време на българо–ирански бизнес форум, организиран в Софхия от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП).

В приветствието си към участниците зам.-изпълнителния директор на агенцията Румяна Цаканска посочи, че двете страни имат възможност да задълбочат партньорствата си и в сферата на фармацията, туризма, земеделието, химическа промишленост, машиностроенето и информационните технологии.

България и Иран имат дългогодишни търговски отношения, които трябва да се възстановят, а днешният форум е стъпка в тази посока. „Ние като Агенция ще направим всичко възможно да помогнем на компаниите и от двете страни да се адаптират към съответния пазар, с цел насърчаване на търговията“, заяви Цаканска.

По думите й агенцията е готова да подкрепи всяка конкретна бизнес инициатива под формата на обмен на посещения и делегации, провеждане на бизнес форуми и участия в изложения.

Бизнес форумът беше открит от  Александър Манолев, зам.- министър на икономиката, който посочи, че за първата половина на 2017 г. ръстът в търговията между България и Иран е над 80%. Страната ни износя основно химически торове, пътнически автомобили и крикове, а от своя страна Иран внася у нас най-вече нефтени масла, полимери, фурми, грозде и други.

От Иранска страна в откриването участваха Али Акбар Резаи, икономически съветник на Посолството на Ислямска Република Иран в София и Али Билали Дехкорди, началник на кабинета и съветник на Али Яздани, заместник-министър и изпълнителен директор на иранската Организация за малки предприятия и индустриални паркове на Иран.

На днешното събитие се включиха над 50 български и ирански фирми, които развиват дейност в областта на: производственото оборудване за мандри, машини и технологии за производство и преработка, опаковка и пр., специализиран софтуер, специализирано лабораторно оборудване, аналитична апаратура, измервателни уреди и консумативи за анализ и контрол на качеството, нови технологии и ноу хау.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

Ирански компании търсят български заводи за оборудване за млечния сектор
7830
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Няма яснота за бъдещите отношения с общността и вътрешната политика на правителството
Несигурността около излизането на Великобритания от ЕС парализира местния млечен сектор
Милиард заети в млечния отрасъл изхранват 6 милиарда души в света
Проф. Ангел Ангелов, преподавател на катедра „Биотехнология“ при Университета по хранителни технологии:
Нови възможности за науката в млечния сектор
Парламентарен контрол
Танева: Новият пакет в подкрепа на млечния сектор се отлага от юни за юли
Важно за сектора
Млечният сектор се събира във Велико Търново за национален диспут
Антикризисни мерки
Танева: Помощта за млечния сектор на ниво ЕС не доведе до очакваното стабилизиране на пазара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини