Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
13.11.2017 г.
Как да извлечете здравословни ползи от семките на гроздето
Как да извлечете здравословни ползи от семките на гроздето

sinor

Народният гений не познава граници, особено ако става въпрос да се намери приложение на нещо напълно непотребно. Хрумвало ли ви е, че дори от семките на гроздето може да се извлече екстракт, благоприятните здравословни ефекти от който са трудно изброими? А маслена найстойка или отвара от същите семки? Е, приятно четене ...

Оказва се, че гроздето не само е любимо лакомство (във всичките си проявления – като плод, сокове, сладка, алкохол), но и гроздовите семки са особено ценени заради продуктите, които могат да се получат от тях. Ето например доколко благотворно влияе екстрактът от гроздови семки върху здравословното ни състояние:

1. Подпомага изработването на колаген от организма и така удължава младостта на кожата.

2. Нормализира обмяната на веществата и по този начин понижава нивото на кръвната захар при болните от диабет.

3. Благодарение на богатия състав от витамини предотвратява развитието на анемия.

4. Подобрява дейността на всички кръвоносни съдове и понижава риска от развитието на варикозно разширяване на вените.

5. Подобрява зрението, както и работата на мозъка и сърцето

6. Съдейства за намаляване на възпалителните процеси в устната кухина.

7. Служи като профилактично средство за болките при скованост и конвулсии на крайниците.

Разбира се, промишленият процес по извличане на екстракта е трудно да бъде повторен в домашни условия, но привържениците на народната медицина и на това са му намерили колая. За приготвянето на екстракта са необходими 200 грама семки от зряло грозде, които се смилат и се заливат с литър спирт. Полученият продукт се държи в тъмен стъклен съд в продължение на месец, след което се филтрира и вече може да бъде съхраняван в хладилника. Приемат се по 10 милилитра по време на хранене.

За получаването на маслената настойка от гроздовите семки те трябва да бъдат измити и изсушени, след което се стриват на брашно и с него се пълни половин литров буркан. После се добавят 250 милилитра растително масло и се оставя да кисне в продължение на месец, като периодично се разбърква.

Получената настойка се използва при лечение на сърдечно-съдовата система, при болести на стомашно-чревния тракт, атеросклероза и колит, като се приемат по 2 капки на ден по време на хранене. Прави се в продължение на 5 дни, след което също 5 дни се почива.

Отварата от гроздови семки пък е ефективна срещу кашлица и притежава отхрачващи свойства. Приготвя се, като 2 лъжици семки се заливат с чаша вряла вода, след което се оставят на бавен огън за около 15 минути. След като отварата изстине, се приемат по 50 милилитра час преди хранене.

951
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
На Никулден рибарите ще пекат луканки вместо риба в знак на протест
Холандци ще представят предимствата на кръговата икономика за земеделието
Аграрен доклад
За три години брутната стойност на агросектора е намаляла с 1 милиард лева
На 22 ноември фермери канят на чаен ден на Фестивала в София
На 22 ноември ще се проведе конференция за дуалното образование
Софтуер управлява автоматичното изключване на сеещи секции и променливата сеитбена норма въз основа на препоръчителна карта
Прецизна сеялка с пълно електрозадвижване
Свързани материали
Виж
Грижите за оформените храсти са по-малко
Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво
Оидиумът и дъждовете са другите причини
Напукването на зърната при гроздето зависи от сорта
Късно ли е за бодливото грозде?
Захарозата в тях влошава вкуса на виното
Вредни ли са за здравето “директните сортове” грозде?
Най-добри добиви се получават от храстите до 10-12 години
Бодливото грозде се нуждае от силна резитба
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам