Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.11.2017 г.

Лесното лозе

Когато в едно лозе има пропаднали лози, най-добре е да бъде попълнено с растения от същия сорт, като се спазват времето и начините на засаждане на празните места. В случай че искате да дозасадите вече съществуващо лозе с нови сортове - има голям избор. Така например, ако желаете да имате десертни грозда, те могат да бъдат бели или червени, с неутрален или мискетов аромат и вкус, с различен срок на узряване, както и да са устойчиви на криптогамни (гъбни) болести или не и т.н. Това се отнася и до избора на винени сортове.
Ако не си падате по обикалянето на редовете с пръскачка на гръб, може да ви препоръчаме няколко сорта, регистрирани за разпространение у нас, и от които ще можете да намерите лозов посадъчен материал - Дружба, Наслада, Кондарев, Дунавска гъмза и Сторгозия.
Дружба издържа на ниски температури. Сортът е създаден чрез последователни кръстоски на хибридни форми в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен съвместно с учени от Всероссийския научноизследователски институт в Новочеркаск. Гроздът на сорта Дружба е средно голям, със средна маса около 250-260 г, цилиндрично-коничен, със силно развито крило, полусбит до рехав. Вкусът е хармоничен, с добре изразен, приятен мискетов аромат.
Сортът Дружба е среднозреещ. Консумативната зрялост на гроздето настъпва през втората половина на август, а технологичната - в началото на септември. Средният добив, получен от една лоза при формировка стъблен Гюйо, е около 7 кг. Подходящ е за стъблено отглеждане поради повишената му устойчивост на ниски зимни температури.
Лозите са практически устойчиви на мана, но са чувствителни на оидиум. Гроздето е с повишена устойчивост на сиво гниене.
Сортът Дружба е с двойно направление на използване - за консумация в прясно състояние и за преработка. От него се приготвят безалкохолни напитки, качествени трапезни и десертни вина, както и ракии.
Наслада има добра устойчивост на оидиум. Сортът е създаден в Плевен чрез кръстосване на сортовете Мискет хамбургски и Сейв Вилар 12 375.
Гроздът е средно голям, със средна маса около 250-260 г, коничен, често крилат - със силно развито крило, рехав. Вкусът е хармоничен със слаб мискетов аромат.
Сортът е средно зреещ. Консумативната зрялост на гроздето настъпва през втората половина на септември, а технологичната - до началото на октомври. Лозите са с умерен до силен растеж и висока родови-тост при стъблени фор-мировки и смесена резитба. Сортът е сравнително устойчив на ниски зимни температури. Практически е устойчив на мана и има повишена устойчивост на оидиум и на сиво гниене.
Гроздето на сорта Наслада също като на сорта Дружба е с двойно направление на използване - за консумация в прясно състояние, както и за производство на сокове и на качествени сухи вина, които са годни за консумация и бутилиране 4-5 месеца след преработката им.
Маната рядко лови Кондарев. Сортът е получен чрез кръстосване на сортовете Чауш, Май 10 и Сейв Вилар 20 365. Гроздът е средно голям, със средна ма-
са около 250 г, цилин-дрично-коничен, полусбит до рехав.
Зърното е средно едро до едро, овално, със средна маса около 5-6 г, консистенцията му е месесто-сочна, а вкусът е приятен със слаб мискетов аромат. Кондарев е ранозреещ сорт. Гроздето му узрява през първата половина на август. Средният добив от лоза при формировка Гюйо е около 6 кг. Сортът е средно устойчив на ниски зимни температури, практически е устойчив на мана, но е чувствителен на оидиум.
Гроздето се използва предимно за консумация в прясно състояние, а добре узрялото грозде може да се използва за преработка в сок и вино.
Болестите и студът не сa опасност за Сторгозия. Този сорт също е създаен в Плевенския лозарски институт. Гроздът е средно голям, със средна маса от 157 г, цилиндрично-коничен, сбит или по-лусбит. Зърното е дребно. Кожицата е тънка, жилава, оцветена тъмносиньо, покрита с обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус. Сортът е средно до къснозреещ. Технологичната зрялост на гроздето настъпва към средата на октомври. Лозите имат умерен до силен растеж и много висока родовитост. Средният добив от лоза е 7,9 кг. Подходяща за този сорт е късата резитба с индивидуално натоварване от 26 до 36 очи.
Сортът е с много добра устойчивост на ниски зимни температури, практически е
устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене.
От гроздето на сорта Сторгозия се получават вина с интен-зивночервен цвят и лек, приятен плодов аромат. На вкус са плътни, екстрактивни и свежи. Отлежалите в продължение на 1-1,5 години вина са с добре изразен букет и хармоничен вкус.

Лесното лозе
6199
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Плевелите „изпиват“ виното
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини