Начало » Пазари » Животинска продукция
10.11.2017 г.

Цени на дребно и едро на яйца в страната

Справка на МЗХГ

През периода 1 – 8 ноември 2017 г. средните цени на яйца за страната на едро и на дребно в по-малките магазини отбелязват ръст на седмична база, докато тези на дребно в големите супермаркети остават без промяна, констатират в седмичен анализ експерти на МЗХГ.

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,19 лв./бр. (Ямбол) до 0,31 лв./бр. (Ловеч). В по-голяма част от областите на страната се отчита седмично увеличение на стойностите от 0,01 лв./бр. до 0,09 лв./бр., най-значително в Монтана, докато единствено в Благоевград е налице намаление, с 0,01 лв./бр. Това води до повишение на средната цена на продукта за страната с 0,03 лв./бр., до 0,26 лв./бр.

Средно за страната, цената на яйца – размер M в големите търговски вериги (ГТВ) остава 0,27 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,24 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол) до 0,30 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил). В сравнение с предходната седмица, в девет области се наблюдава понижение на стойностите с между 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр., а в други седем области - повишение от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр.

Цените на яйца – размер L в големите супермаркети се движат в интервала от 0,27 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол) до 0,35 лв./бр. (Благоевград и Кюстендил). В почти всички области на страната се отчитат разнопосочни ценови отклонения спрямо предходния седмичен период, в границите от -0,03 лв./бр. до +0,04 лв./бр., като най-чувствително е увеличението в Благоевград и Кюстендил. Средно за страната, цената на този размер яйца в ГТВ се запазва на ниво от 0,30 лв./бр.  

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в другите търговски обекти (ДТО) се покачват с по 0,02 лв./бр., до 0,30 лв./бр. за размер M и 0,32 лв./бр. за размер L.

Предлагането на яйца – размер М в по-малките магазини е в ценовите граници от 0,34 лв./бр. (Разград) до 0,25 лв./бр. (Силистра). В преобладаваща част от областите на страната е налице поскъпване на продукта на седмична база, достигащо до 0,07 лв./бр. в Пловдив и Пазарджик.

По области, цените на яйца - размер L в ДТО се движат от 0,28 лв./бр. (Силистра и Смолян) до 0,37 лв./бр. (Разград и Стара Загора). В почти всички области на страната се регистрира седмично покачване на цените, в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,07 лв./бр., най-чувствително в Пловдив.

През изминалия седмичен период средните за страната цени на дребно на яйца в по-малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети – с 0,03 лв./бр. при размер М и с 0,02 лв./бр. при размер L. Най-голяма разлика в тази посока се отчита за размер М във Видин, Враца, Монтана и Хасково - 0,06 лв./бр., а за размер L – в Разград и Стара Загора – 0,07 лв./бр. В областите Пазарджик, Силистра и Смолян цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр. по-високи от тези в ДТО. Подобна е ситуацията и при размер L в областите Пазарджик, Кюстендил и Благоевград, където яйцата се предлагат в ГТВ на цени, с 0,01 лв./бр. - 0,02 лв./бр. над тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,01 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО, като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Русе и Ямбол – 0,05 лв./бр., а за по-малките магазини в Ямбол - 0,09 лв./бр. В осем области цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,05 лв./бр. под тези на едро в съответната област.

Цени на дребно и едро на яйца в страната
11608
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини