Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Зеленчукова градина на перваза

Сред ароматните подправки – и прекрасната латинка

От ранна пролет до късна есен в дома ви може да има полезни пресни подправки на перваза. Семенцата се засяват в саксии или сандъчета. Цялата грижа за тях е в редовното поливане.
Всички обичат копър, магданоз, зелен лук. Те украсяват и правят по-вкусна всяка гозба. Особено лесно е да се отглежда лук: поставя се стара лукова глава в буркан с вода и щом се появят коренчета, се пресаждат в саксия.
Но има и друга, не по-малко приятна, но кой знае защо не съвсем популярна в домовете ни зеленина. Опитайте се да разширите асортимента на вашата домашна зеленчукова градина. Крес - може да се засява няколко пъти в годината и само след три седмици реколтата е готова. Расте добре и на сянка, и на слънце. И в саксии, и в сандъчета, и просто на открита почва. Щом листата достигнат до 5-6 см, вече могат да се употребяват в храната. Крес-салатата е богата на витамин С и каротин, съдържа и множество ценни минерални вещества. Лютият му вкус го доближава до вкуса на ряпата. Консумира се в прясно състояние, като се прибавя в салати и супи. Може да се смесва по равни части с обикновена зелена салата, като се нареже ситно и се добави копър, зелен лук, малко лимон, оцет, олио и майонеза.
Селим (девесил) - също расте целогодишно. В храната се използват листата и корените. Притежава своеобразен силен аромат и вкус, затова се използва в малки дози. С него се подправят супи, особено картофена, задушени зеленчуци, заливки. Добавя се във всички зеленчукови салати.
Чубрица - наричат я още пиперлия заради пикантния й аромат и парливия й вкус. В храната се поставят пресните й листа, които се обират преди цъфтежа - в началото на лятото. Подобрява вкуса на всяко ястие - зеленчуково, с месо или супа. Успешно се използва в туршиите и маринатите. Тази подправка е известна и в народната медицина като успокоително, диуретично и потогонно средство. Отварата от нея е полезна при стомашно-чревни разстройства.
Прибавя се в салати, заливки, сосове. Благодарение на аромата и пикантните си качества естрагонът се използва в консервирането на краставички, домати, чушки и други зеленчуци. Без естрагон не може да се приготви първокласна марината. От подправката се прави силен екстракт, който по желание се добавя по малко в храната: ситно нарязаните листа се натъпкват в бутилка, заливат се с оцет и бутилката плътно се затваря. След десетина дни маринатата е готова. Щом започне да намалява количеството, в бутилката може да се долива оцет. Всеки сос ще придобие пикантен вкус, ако в него се прибавят наситнени листчета естрагон, изваден от оцета.
Латинката с ярките си оранжеви цветове украсява первази и балкони. Листата й имат остър, своеобразен аромат и вкус. Прибавят се в салати и подправки.
Бихме ви препоръчали още следните растения: джоджен, босилек, розмарин, резене, майоран, маточина, мащерка, тученица (portulaca).

Зеленчукова градина на перваза
6465
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Грижите в зеленчуковата градина не са само растителна защита
През втората половина на месеца се засява пипера и патладжана
Зеленчуковата градина през март
В Европа назрява зеленчукова криза
Мероприятия в зеленчуковата градина през октомври
Как да се получи добра зеленчукова реколта?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини