Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.
Зеленчукова градина на перваза
Сред ароматните подправки – и прекрасната латинка
Зеленчукова градина на перваза

От ранна пролет до късна есен в дома ви може да има полезни пресни подправки на перваза. Семенцата се засяват в саксии или сандъчета. Цялата грижа за тях е в редовното поливане.
Всички обичат копър, магданоз, зелен лук. Те украсяват и правят по-вкусна всяка гозба. Особено лесно е да се отглежда лук: поставя се стара лукова глава в буркан с вода и щом се появят коренчета, се пресаждат в саксия.
Но има и друга, не по-малко приятна, но кой знае защо не съвсем популярна в домовете ни зеленина. Опитайте се да разширите асортимента на вашата домашна зеленчукова градина. Крес - може да се засява няколко пъти в годината и само след три седмици реколтата е готова. Расте добре и на сянка, и на слънце. И в саксии, и в сандъчета, и просто на открита почва. Щом листата достигнат до 5-6 см, вече могат да се употребяват в храната. Крес-салатата е богата на витамин С и каротин, съдържа и множество ценни минерални вещества. Лютият му вкус го доближава до вкуса на ряпата. Консумира се в прясно състояние, като се прибавя в салати и супи. Може да се смесва по равни части с обикновена зелена салата, като се нареже ситно и се добави копър, зелен лук, малко лимон, оцет, олио и майонеза.
Селим (девесил) - също расте целогодишно. В храната се използват листата и корените. Притежава своеобразен силен аромат и вкус, затова се използва в малки дози. С него се подправят супи, особено картофена, задушени зеленчуци, заливки. Добавя се във всички зеленчукови салати.
Чубрица - наричат я още пиперлия заради пикантния й аромат и парливия й вкус. В храната се поставят пресните й листа, които се обират преди цъфтежа - в началото на лятото. Подобрява вкуса на всяко ястие - зеленчуково, с месо или супа. Успешно се използва в туршиите и маринатите. Тази подправка е известна и в народната медицина като успокоително, диуретично и потогонно средство. Отварата от нея е полезна при стомашно-чревни разстройства.
Прибавя се в салати, заливки, сосове. Благодарение на аромата и пикантните си качества естрагонът се използва в консервирането на краставички, домати, чушки и други зеленчуци. Без естрагон не може да се приготви първокласна марината. От подправката се прави силен екстракт, който по желание се добавя по малко в храната: ситно нарязаните листа се натъпкват в бутилка, заливат се с оцет и бутилката плътно се затваря. След десетина дни маринатата е готова. Щом започне да намалява количеството, в бутилката може да се долива оцет. Всеки сос ще придобие пикантен вкус, ако в него се прибавят наситнени листчета естрагон, изваден от оцета.
Латинката с ярките си оранжеви цветове украсява первази и балкони. Листата й имат остър, своеобразен аромат и вкус. Прибавят се в салати и подправки.
Бихме ви препоръчали още следните растения: джоджен, босилек, розмарин, резене, майоран, маточина, мащерка, тученица (portulaca).

165
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Близо 15 хиляди животновъди получиха днес помощ по de minimis
Полезни съвети
Устойчивостта на студ на овошките се познава по цвета на кората на фиданката
Успешна акция при залавяне на нарушители в горите над Костенец
За пет години овощните градини са се увеличили като площ с цели 42,7 процента
Проверяват автомобилите, превозващи дървесина за Румъния
Цвета Караянчева смени Димитър Главчев като председател на парламента
Свързани материали
Виж
Грижите в зеленчуковата градина не са само растителна защита
През втората половина на месеца се засява пипера и патладжана
Зеленчуковата градина през март
В Европа назрява зеленчукова криза
Мероприятия в зеленчуковата градина през октомври
Как да се получи добра зеленчукова реколта?
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам