Начало » Хоби земеделие » Цветарство
08.11.2017 г.

Игловръхът заема почетното място

Може да изпъстри контейнерите на лятната тераса

Игловръхът или алисум (Alyssum maritimum syn. Lobularia maritima) може да бъде едногодишно и многогодишно растение, което се превръща във “възглавничка”. То е ниско от 5 до 20 см, почвопокривно. Стъблата са нежни, силно разклонени и добре облистени, а листата - ланцетни и последователни. От многобройните му дъговидни стъбла, осеяни с тесни листа, се образуват чимчета с дебелина 8-15 см.
Цветовете в зависимост от сорта са бели, розови или лилави и се появяват през лятото на гроздове, дълги 2.5 до 5 см и имат сладък аромат на мед. Периодът на цъфтеж е от юни до късна есен.

Размножава се чрез семена. Те са дребни, плоско- кръгли, жълтеникави. Запазват кълняемостта си до 3 години. Поникват до 1 седмица след сеитбата. Засяването се извършва през март в сандъчета, а разсадът се пикира и изнася на постоянно място през май. Засяването може и да се извърши направо на постоянно място през април, като след това растенията се разреждат. В такъв случай цъфтежът закъснява и започва през юни. Растенията се засаждат на разстояние 15 см едно от друго. Не са претенциозни към почвата, стига да е достатъчно слънчево. Поливат се умерено и се наторяват само веднъж след подрязването, което се извършва след първото цъфтене. Така се стимулира образуването на нови издънки и пъпки. До 3 седмици цъфтежът се повтаря. В съчетание с бялата и виолетова багра, игловръхът е подходящ за оформяне на бордюри или цветни петна върху места с по-малко или лоша почва. Може да се използва и за фигури в зелени площи и алпинеуми. Растението е удобна подсевна култура за високостъблени растения, както и за преден план в комбинация на балконско сандъче с мушкато, маргарита, хетатрон, турта.

Alyssum saxatile – многогодишно растение, което достига от 15-30 см височина. Произхожда от Европа. Среща се и у нас. Листата му са продълговати и леко мъхести. Цветовете са жълти, събрани в съцветия. Растението е подходящо за алпинеуми, декоративни стени със слънчево изложение и бордюри.
Alyssum montanum – многогишно растение. Сеща се в Ориента. Достига до височина 10-20 см. Цъфти през юни и юли в жълто. От този вид има сортове с едри цветове.

Игловръхът заема почетното място
4168
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини