Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.11.2017 г.

Сивото гниене лепва ягодите в хладно и влажно време

Болестта поразява даже обраните плодове

Сивото гниене напада всички надземни части на ягодата. По листата се развиват неправилно закръглени разрастващи се сивокафяви петна със сиво спороношение от долната страна на петурата. Поразените цветове изсъхват. Често по време на цъфтежа заразата навлиза в чашечните листа и през дръжката във вътрешността на плода, където се запазва до узряването му.

Такива плодове са меки и имат горчив вкус, но човек може да ги обърка визуално, защото нямат явни външни напетнявания. Ако обаче заразата е попаднала върху самите плодове, се развиват жълто-кафяви петна, тъканите загниват и се покриват със сиво-бял спорообразуващ налеп. Светложълти петна се появяват по израстващите още зелени плодове. Сивото гниене се развива масово по зрелите ягоди и дори по време на транспортирането им, защото заразата се предава при допир от болните на здравите.

Причинител на заразата е гъбата Sclerotinia fuckeliana с конидиен стадий Botrytis cinerea, която се запазва като склероции и мицел (плесен). Благоприятни условия за развитието й е хладното и влажно време. Правилно избраният момент на пръскане ще избави насажденията от разпространението на тази болест. Първото пръскане трябва да е във фаза „начало на цъфтеж”, когато се появяват първите цветчета. Второто ще направите по време на масовия цъфтеж на растенията. Не забравяйте, че при това пръскане пчелите трябва да бъдат затворени. Най-добре е да работите привечер, след като са се прибирали от паша. Третото пръскане се прави във фаза „край на цъфтежа”, когато венчелистчетата са окапали. Може да ползвате фунгиидите топсин М 70НП – 0,1 на сто или сумилекс 50ВП – 01 на сто.

Сивото гниене лепва ягодите в хладно и влажно време
6397
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини