Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.11.2017 г.

Чери домати могат да се отглеждат и в контейнер

Ако искате да си разнообразите терасата или двора, в някое добре огрявано от слънцето място, може да си посадите доматчета – тип „чери” или „грейп”. Така между цветята на терасата, до пейката на двора или на друго място може да си отгледате растения които при зрялост изглеждат много оригинално с дългите си китки отрупани с дребни плодчета.
Отглеждането им е както при обикновените домати, чрез разсад. Те могат да бъдат нискорастящи или високорастящи, за които се налага привързване към колове или друга конструкция и колтучене. Има и сортове, при които растенията са значително по-дребни - така наречените „балконски доматчета”.

У нас са средноранни
За нашите климатични условия най-подходящи за отглеждане на открито са средноранните и късни сортове. Ако нямате семена и не сте си направили разсад, може да се купите готов от пазара. За получаване на късна продукция семената може да се засяват до края на месец май.
Като цяло кореновата система на доматите след пикиране и разсаждане развива странични разклонения, които се разполагат основно на дълбочина 30-40 см. Трябва да се съобразите с това и да се подбере съда така, че да се осигури необходимата хранителна площ (размери 30 Х 30 Х 50 см). Може да се използват декоративни саксии, делви, сандъчета, бидончета или други съдове. При наличие на подходящо място и достатъчно въображение балконските сортове дават възможност за каскадно разположение.

Слагат се по 2 корена в съд
Семената се сеят и отглеждат в полутопъл парник, в покрита с фолио леха или от вътрешната страна на перваза на прозореца в торови саксийки или кофички. При по-късна сеитба или когато са на прозореца, разсадът може да не се пикира, като се оставят по 1-2 растения в кофичка. Готовите закалени растения се разсаждат на постоянно място от края на април - началото на май до края на юни. Приготвения съд се напълва с рохкава торово-почвена смес и в нея се поставят по 1 или 2 растения, в зависимост от ширината. Веднага след това се полива с хладка вода. Грижите през вегетацията се състоят в поддържане на почвата рохкава, чиста и с умерена влажност и подхранване. Тъй като съдовете са с по-малък обем в сравнение с градината, пръстта бързо просъхва и се налага по-често поливане. С това обаче, не бива да се прекалява, тъй като при този тип домати при висока почвена и въздушна влажност плодовете бързо се напукват. При слабо развитие на растенията се направи подхранване 1 или 2 пъти с течен тор (разтвор от амониева селитра, комбиниран – азот, фосфор и калий) или разреден с поливната вода оборски тор. Високорастящите сортове редовно се колтучат, за да се осигури по-ранно зреене и да се оформи растението като едностъблено или двустъблено. Върхът се отстранява над един или два листа над съцветие.
Първите беритби при средноранното производство започват в началото на юли.

Разнообразие
Елица – български индетерминантен, средноран сорт. Плодовете са дребни, с плоско кръгла форма, двукамерни, с много малка сърцевина и тънък перикарп. Плодът е мек, вкусът е добър със сладък привкус, съхраняемостта е средна. Продължителността на вегетационния период до цъфтежа е 55 дни, а от поникване до узряване 105 дни. Плододава до първите есенни слани.
Мила – български, индетерминантен, средноран сорт. Плодовете са леко удължени и плоски към върха, двукамерни, с малка сърцевина и средно тегло 10-15 г. В ботаническа зрялост са светло червени с оранжев оттенък, плътни, твърди, с добра съхраняемост.
Ацтек – балконски сорт. Предназначен за отглеждане в саксии или сандъчета. Растенията достигат височина 20 – 25 см. Плодовете са кръгли, с тегло 6-8 г. В ботаническа зрялост са наситено жълти, с добри вкусови качества.
Идул – средноран, индетерминантен, за високи опорни конструкции. Плодовете са разположени на единични или двойни много дълги чепки. Те са кръгли, гладки, в ботаническа зрялост светло червени, дребни, със средно тегло 12-15 г. Вкусовите качества са много добри. Дължината на вегетационния период е 115-125 дни.
Сакура – средно ран, индетерминантен, високопродуктивен сорт, със силен растеж. Развива мощно компактно растение, с големи разклонени гроздове. Сортът е добре приспособим към различни условия. Плодовете са кръгли, твърди и плътни, с привлекателен външен вид и много добри вкусови качества. Средно тегло – 16-18 г.
Кампари – типичен коктейлен сорт, ран, със силен растеж. Плодовете са кръгли, с тегло средно 45-50 г, червени с блясък, отлична твърдост и съхраняемост. Подходящ е за бране на единични плодове и китки. Има изключително привлекателен външен вид и аромат.

Чери домати могат да се отглеждат и в контейнер
18124
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини