Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.11.2017 г.

Африканска теменужка под изкуствено слънце

Растението може да бъде “излъгано” с луминисцентна лампа

Африканската теменужка (сентполия) е позната на много от нас. Тези изящни храстчета са очарователни със своето пищно цъфтене практически през цялата година.
Непретенциозността при отглеждането и размножаването, разнообразието от цветове, наличието на огромно количество сортове правят това растение звезда сред стайните цветя. Ако имате вече саксия с африканска теменужка, то тогава със сигурност скоро ще се появи и втора. Този процес е практически необратим и се проявява в желанието ви да узнаете повече за новите сортове, да имате различни екземпляри.

Сентполията се нуждае от индивудални грижи. Растението реагира добре на отношението ни. То реагира добре на ярка разсеяна светлина. За да е достатъчно пищен цъфтежът, денят трябва да продължи не по-малко от 12-14 часа. Начинаещите любители на африканските теменужки ги отглеждат предимно на перваза на прозореца. Но тъй като през зимата те не получават достатъчно светлина дори и там, листата започват да се изтеглят към стъклата и растението става несиметрично. Налага се постоянно да въртите саксията. Освен това, през зимата на перваза на прозореца е много студено и малко преувлажняване на почвата може да доведе до загиване на корените или стеблото, откъдето възникват и различни болести.
Решение на многото въпроси може да стане изкуственото осветление, което помага да удължите светлия ден доколкото вие искате. За тази цел могат да ви послужат луминисцентни лампи – те се нагряват слабо и са достатъчно икономични. Теменужките са едни от многото стайни растения, които се отзовават активно на изкуственото осветление. Освен това решавате проблема си и с разположението на растенията. Можете да поставите африканската теменужка дори и във вътрешния ъгъл на стаята, стига да й осигурите светлина.

Методът за отглеждане на африканската теменужка под изкуствена светлина е много удобен. Изключва се вариантът от преохлаждане на саксиите в студеното време, отсъстват големите нощни амплитуди, а също така и изгарянето на листата от радиатора до прозореца. При пълното осветление африканската теменужка расте и се развива значително по-бързо, започва да цъфти по-рано и по-обилно. Храстовидната розетка се формира симетрично, листата се развиват добре, имат здрав вид. Освен това няма проблем с размножаването – листните резници се вкореняват добре практически през цялата година. Трябва само да отделите малко внимание на това растение и то няма да намерите по-благодарно в цялата си стайна градина.

Африканска теменужка под изкуствено слънце
13179
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Домашна свиня
Открито е огнище на африканска чума в Ловешко
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
БАБХ
Кампанията за борба с чумата по свинете продължава
БАБХ
Първите за 2023 г. огнища на африканска чума по свинете са сред дивеча
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини