Начало » Хоби земеделие » Цветарство
04.11.2017 г.

Върбинката обича яркото слънце

Върбинките (Verbena) са едни от най-обичаните цветя за балкона. Многообразието от цветове е резултат от работата на селекционерите. В древността представителите на това семейство Върбинкови (Verbenaceae) са били използвани за полагане на клетва, даване на дума, обет.
Те са многогодишни растения със стелещи или изправени стъбла и срещуположни окосмени листа. У нас се отглеждат като едногодишни. Цъфтят изобилно, продължително време от юни до октомври с най-различни обагрени цветове, които са събрани по върховете на стъблата.

Размножават се чрез семена. Тези на Verbena hybrida са дълги с жълтеникав до светлокафяв цвят. Сеитбата се извършва в края на февруари. Семената никнат след 15-20 дни при 18С. Освен чрез семена вербените се размножават и чрез резници през юли или през март, ако растенията през зимата са били съхранявани в зимна градина или оранжерия. При по-меки зими при условията на Южна България. Коренищата на V. venosa презимуват и започват да се развиват рано напролет като цъфтят по-рано и по-обилно. Върбинките обичат открити слънчеви места. Поливат се обилно, но не трябва да се допуска задържане на вода. Ако не се поливат редовно спират да цъфтят. Добре приемат торене с течни торове през 15 дни. Младите растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго. Прецъфтелите цветове се отстраняват.

Познати са около 80 вида върбинки, които произхождат главно от Южна Америка.
V. rigida е с твърдо стебло, а листната маса е рехава. Синьо-виолетовите цветчета образуват полукръгла повърхност с диаметър 2-3 см. V. hibrida има срещуположни листа на меки стебла. Цветовете са едри и кичести. V.сanadensis е най-дребната с розови цветчета. V. bonariensis прилича на малко цъфтящо храстче с наситени лилави цветове и височина 50-100 см. V. tenera е дребно растение с височина 15-20 см и дребни листа.

Върбинката обича яркото слънце
5811
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини