Начало » Хоби земеделие » Цветарство
04.11.2017 г.

Христовият венец е опасен

За да цъфти предпочита сух въздух

Euphorbia milli, известна още като “христов венец” е една от най-непретенциозните представителки на рода. Произхожда от остров Мадагаскар, където се развива под покрова на дървета и храсти. В Европа се отглежда само като саксийно растение. Месестото стъбло е грубо, слабо разклонено, сиво-кафяво. Достига до 60 см височина. Осеяно е с дълги бодли. Елиптично удължените листа са около 3 см дълги.С нарастване на клонките се образуват нови, а тези от долната част на стъблото опадат.
Обикновено в края на зимата всяко растение се увенчава със съцветие, около 5-8 см широко. Цветчетата са жълти, дребни. Под тях са разположени по две тъмно розово или червено обагрени брахтеи, които изглеждат като венчелистчета. Те придават на растенията екзотична красота, която е много трайна.

За да цъфти, христовият венец изисква много интензивно осветление. Затова трябва да е поставен на южни прозорци. При такива условия може да цъфти почти през цялата година. Прекалено високата влажност обаче е опасна за него. Дори през лятото, еуфорбията трябва да се полива рядко, когато почвата изсъхне. Христовият венец понася сухият въздух в стаите, а по време на цъфтежа го предпочита. Обича и топлината. Температурата никога на трябва да е по-ниска от 12 С. Много добре се отразява на растенията подхранването през 15 дни. За целта купувайте готови течни торове за кактусови растения. Подхранвайте само през летния период.

При разрез на стеблото на христовият венец обаче, изтича млечен сок, който е отровен. Той силно дразни кожата, затова не трябва да допускате допир с него. Работете винаги с ръкавици. След работа старателно измивайте ръцете си със сапун. Не забравяйте, че с дългите си и здрави бодли растенията са опасни за любопитните деца.

Христовият венец е опасен
5077
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини