Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.11.2017 г.

Сливата е сред най-рентабилните овошки

Практика

sinor

Масово е схващането, че най-рентабилните култури в овошната градина са прасковите и черешите, но те често измръзват през зимата, а черешите се пукат и гният, ако пролетта се случи дъждовна. Доста по-изгодно е да засадим сливи, тъй като не мръзнат и при тях няма периодичност на плододаването, а по калоричност отстъпват само на вишните и гроздето.

Фиданките се развиват бързо, като плододаването започва на третата или четвъртата година. Продуктивният период продължава 10-15 години, като за това време събраните количества са изключително големи.

Сливите предпочитат леките глинесто-песъчливи почви. Ако почвата в градината е кисела, се практикува варуване веднъж на 4-5 години. Варта се разхвърля по повърхността и почвата се прекопава.

Фиданките се садят на добре осветено място. Между овошките се оставя разстояние от 2,5-3 метра, тъй като при по-плътно засаждане дърветата се засенчват взаимно и реколтата намалява.

Дупката за засаждането се копае с ширина 80 сантиметра и дълбочина 50-60 сантиметра. В нея се влагат 2 кофи прегорял оборски тор, 150-250 грама суперфосфат и 100-150 грама калиев хлорид, които се засипват с плодородна почва.

Добре е в градината да се засадят едновременно няколко сорта, което ще осигури особено богати реколти за сметка на качественото опрашване. Ако сливите са само от един сорт, богатите реколти ще са рядкост, а повечето години ще са много слаби.

Сливите трябва да се поливат редовно, като това е особено важно през по-сухите лета. А за да се отървем от самораслеците, всички опадали плодове се събират и се закопават на дълбочина 40-50 сантиметра.

Реколтата се губи най-често заради вредителите, затова се провеждат 3 пръскания през сезона – първият преди цъфтежа, вторият след като овошките прецъфтят и третият – 30 дни преди прибирането на реколтата.

Ако листата на сливите са започнали да избледняват, значи дърветата трябва да бъдат подхранени с карбамид, като 1-2 кибритени кутийки се разтварят в 10 литра вода и с получената смес се пръскат листата. Ако краищата на листата са придобили кафеникаво-жълт оттенък, значи на овошките не достига калий. В този случай те се подхранват с разтворени в 10 литра вода половин литър дървесна пепел или 40-60 грама калиев хлорид.

Сливата е сред най-рентабилните овошки
24068
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предстои практичен семинар за резитба в сливова овощна градина
Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив
При пропуски в растителната защита болестите не прощават!
Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари
Резитби
Свободно растящата корона за сливовите дръвчета
Къде да засадим слива
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини