През есента можем спокойно да изберем желаните сортове овошки, още повече, че на пазара по това време изобилието е почти приказно, а после, дочаквайки дните с подходящи метеорологични условия, с мисъл и постоянство да засадим и цялата градина, ако щем. Около избора и засаждането на фиданките обаче възникват много въпроси ...
Нормално ли е фиданките да се продават направо с висящи по тях плодове? Напълно забравяме за тях, не е желателно да се купуват дори с останали листа. Вземаме последните само в краен случай, и то ако листата не са започнали да вехнат или не са изсъхнали. Махаме листата веднага след покупката, като внимаваме да не увредим пъпките.
Какво правим с корените? От тях зависи почти напълно жизнеспособността на фиданката. При покупката трябва да се убедим, че не са сухи, не се чупят при извиване и при срязване се показва бял или червен цвят – всички останали цветове показват, че в кореновата система нещо не е наред.
Изключително важно е след това ние да не ги оставим да изсъхнат – ако го допуснем, ще получим материал за подпалки, но не и сушени плодове. За целта след покупката е желателно да потопим корените в кална баня и да ги завием с мокър парцал. Като ги поставим в найлонови пликове, можем да ги запазим до месец, но при температури като на открито.
Ако все пак фиданката изсъхне, няма смисъл да се паникьосваме – поставяме я в бъчва с вода или във ваната. Дори силно изсъхнали фиданки за 2-3 дни ще се възстановят до голяма степен и шансовете да се прихванат ще нараснат. При всички случаи преди засаждането даже добре изглеждащите фиданки трябва да поставим във вода поне за едно денонощие.
По-зле се прихващат фиданки с осева коренова система, докато тези с брадата са мечта за овощарите.
Корените не трябва да са по-къси от 20 сантиметра, тъй като или овошките няма да се прихванат, или ще станем свидетели на не по-млако неприятния вариант да изостават в растежа и развитието си, т. е. да започнат да плододават по-късно. Много по-добре ще расте слаба фиданка с дълги корени, отколкото развита с къси корени.
Необходимо ли е подрязването на корените при засаждането? Да, но само на прекалено дългите, изпочупените и нацепените. Правилото е просто – корените трябва да се положат в дупката по формираното на дъното хълмче надолу, без да се преплитат и прекръстват. Ако се прегънат, изсъхват, затова е по-добре да ги скъсим, отколкото да ги сгъваме при недостатъчно пространство. С овощарските ножици няма да успеем да ги срежем гладко, а само ще се разръфат, затова използваме нож.
При засаждането на фиданките най-добре е да изкопаем кръгли или квадратни дупки с отвесни стени. Онези, които се стесняват навътре, не са подходящи за развитието на овощните дървета.
Диаметърът на дупките при засаждане на ябълки и круши трябва да бъде между 100 и 125 сантиметра при дълбочина от 50-60 сантиметра. За вишни и сливи се копаят дупки с диаметърт 60-80 сантиметра и дълбочина 30-40 сантиметра.