Начало » Новини » Страната
01.11.2017 г.

Ирландска ферма с над 400-годишни традиции влиза на българския пазар

Ирландска фамилия с над 400-годишна традиция в областта на фермерството влиза на българския пазар. Семейната компания Хейлс Файн Фуудс (Hayles Fine Foods) ще предлага разнообразие от висококачествени телешки и агнешки продукти, както и традиционните за Изумрудения остров ирландски чедър и масло. Очаква се продуктите да бъдат в търговската мрежа от началото на 2018 г., като всички те са сертифицирани от Ирландския съвет по храните Bord Bia и ще носят ирландския знак за храни с високо качество, съобщиха от компанията.

Селекцията на месото за българския пазар ще се извършва от наследника на фамилията и управител Пол Хейлс. У нас ще се предлагат традиционните за островната държава породи Абърдийн ангъс, Херефорд, Галоуей, Лимузин и Симентал. Това са петте най-висококачествени породи, селектирани през годините и отглеждани за говеждо и телешко месо.

За първи път българските потребители ще имат пряк достъп до първокласно телешко и агнешко месо на достъпни цени. „Работим и с български готвачи, за да обогатим познанията на хората за качествата на телешкото месо и да представим традиционни ирландски рецепти“, казва Пол Хейлс. Ще има възможност и за онлайн поръчки на ирландски храни чрез сайта на компанията – www.haylesfoods.com. 

Ирландия е известна с  иновациите си в областта на безопасността на храните и устойчивото земеделие. Уникалната програма Origin Green за развитие и устойчивост, разработена от Ирландския съвет по храните, демонстрира ангажимента на ирландските производители на храни и напитки да работят по устойчив начин за здравословното хранене. 

Историята на семейство Хейлс

Земеделието е станало неразривна част от живота на семейство Хейлс в последните 417 години. През далечната 1600 г. предците на Пол Хейлс започват да се занимават с отглеждането на кози и овце в съседния на Дъблин район Уиклоу. По онова време са се изхранвали основно с търговия на вълна, изнасяна за Великобритания.

В периода на големия глад в Ирландия от 1845 до 1852 г. страната отчита нулева реколта от картофи, а до този период те са били основната храна за ирландците. Загиват над 1 млн. души, след което следва масова емиграция.  Семейство Хейлс губят всички земи и стада, принудени са да се преместят и да запонат всичко отначало. Прабабата на Пол се ориентира в продажбата на масло в град Ратдрум. С течение на времето бизнесът се разраства и семейството придобива повече земя и така създава голямо стадо от млекодайни животни.

Фермерската традиция в момента се поддържа от по-голямата част от роднините на Пол Хейлс. Братовчедите му притежават и управляват свои собствени стопанства в район Уиклоу. А единият от чичовците му е председател на Комитета за земеделие в Хил към Ирландската асоциация на земеделските производители и част от задълженията му са да защитава интересите на фермерите на политическо ниво.

Ирландска ферма с над 400-годишни традиции влиза на българския пазар
8663
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини