Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2017 г.

Предвестници на пролетта, които можете да отгледате

Дървото на Юда разцъфва рано и цъфти много продължително Младият храст на Cercus siliquastrum, който след време може да достигне височина 6 м, е много чувствителен към студовете. Възрастните растения не се страхуват нито от студовете, нито от сухата почва.Спада към растенията с дълъг период на цъфтеж през пролетта. Цветовете се разтварят в началото на април, като част от тях – направо на старите стъбла.

Пролетният хеномелис, или японската дюля/Chaenomeles/ се украсяват от големи, много често с червенооранжеви цветове, а през есента – с жълтозелени ядливи (наистина,много кисели) плодове. Тя достига височина 1,5 м, ето защо може да се използва като не висок жив плет. Бодливите й стъбла отпъждат дори и кучетата. Растението много добре понася недостига на влага в почвата.

Междинната форзиция/Forsythia intermedia/ e предвесник на пролетта. Расте на всякакви не много сухи почви и в края на март разцъфтява с пълна сила, поразявайки въображението с яркото сияние на многобройните си цветове. Достигащите 3 м височина храсти веднъж на 3 години трябва да се прорежат. - Ирга – елегантен цвят и “силует” Иргата на Ламарк/Amelanchier lamarkii/ е идеална във всяко отношение. Най-голямото й достойнство, разбира се, е пищното й цъфтене през април. Но и медночервената окраска на младите листа, а така също и оранжево червената й есенна премяна изпълват очарованието ви. Храстът достига височино 7 м и расте на всякакви почви. През лятото по него зреят вкусни ягоди.

Ранните сортове на хамамелиса/Hamamelis/ на юг разцъфтяват в края на декември, и към тях се отнасят “Primavera” (на снимката) и бордовия “Ruby Glow”. По-късните сортове, като “Arnfld Promise”, може да им се любуваш до края на март. Храстите му достигат 4 м височина и с възрастта си много силно се разклоняват. Не понасят преовлажняването на почвата. 6. Будлея на Давид – примамка за пеперуди Будлеята на Давид/Budlega davidii/ e истинско дълго време цъфтящо растение. С ароматните китки на съцветията си украсява градината от юни до есента. Привлича пеперудите. Този 3 метров храст, както и кариоптерисът(снимката долу вдясно(8)), през пролетта се нуждае от силна резитба, стимулираща цъфтежа. Предпочита леки и сухи почви.

Между цъфтящите през лятото храсталаци колквиция (Uolkwizia amabilis/ си струва да се спомене най-напред. Цветното си великолепие демонстрира от края на май до края на юни. Достига височина само 2-3 м, но идеално ще се впише във всяка градина и дори в полусенчестите места ще поразява въображението с пищния си цъфтеж. Предпочита не много плодородна почва. - Кариоптерис – небесната синева на цветовете до есента Кландонският кариоптерис/Cariopteris clandonensis/ достига височина 1 м и образува гъсти кълбовидни храсти. Сините му цветове във върховите съцветия прекрасно хармонизират със сивозелените листа и се задържат плътно до октомври. Храстът предпочита леки почви и всяка пролет се нуждае от силна резитба.

Предвестници на пролетта, които можете да отгледате
7014
 

Последни материали
Виж
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Свързани материали
Виж
Дейността в обекта за дърводобив във Врачанско е спряна
Заловиха дървосекач при работа с чужда контролна горска марка
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
Преход към кръгова икономика в дървопреработката
България е сред първенците по отпадъци на глава от населението в ЕС
Срещи с бранша
Обсъждат се проблемите в горския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини