Очакваното ниско съдържание на протеина в тазгодишната реколта от соя в САЩ ще се отрази в понижаване на нивото на гарантираните хранителни вещества в произвеждания от нея шрот, което може да доведе до ръст на цените в животновъдния сектор, съобщи „Ройтерс”.
Редица търговци и експерти, анкетирани от агенцията, отдават подобни изводи на неблагоприятните метеорологични условия в САЩ през лятото, които се отразиха върху качеството на реколтата от маслодайната култура. Според данни от изследване на Института за селско стопанство на щата Айова предварителните анализи на пробите от соя показват съдържание на протеин от около 34-34,5%, което е с повече от една трета под обичайните нива. Вследствие на това във висококачествения соев шрот, произвеждан в САЩ, който традиционно съдържа 47,5-48% протеин, показателят за тази година ще падне до 46,5-47%.
Служители на Bunge Ltd., която е сред големите компании за преработка на маслодайната култура, посочват, че животновъдният сектор ще усети въздействието на този фактор едва в началото на 2018 г., когато на пазара ще започнат масово да излизат партиди соев шрот, произведен от тазгодишната реколта в САЩ.