Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.10.2017 г.

Ползите от доломитовото брашно в зеленчуковата градина

Практика

Доломитовото брашно не е особено популярно сред градинарите, но опитните го използват в големи количества наесен. Този природен тор е сред най-евтините и същевременно полезните вещества, които можем да вложим в зеленчуковата градина.

Доломитовото брашно понижава киселинността на почвата, а повечето зеленчуци предпочитат неутрални или слабо кисели почви. Има поне 2 начина да разберем дали почвата в градината е кисела. Първият е да наблюдаваме какво расте и ако забележим конски киселец, хвощ и лютиче, значи почвата е именно кисела. Още по-точен е обаче методът с оцета. Върху равна повърхност се насипва пръст от градината и се разстила до дебелина половин сантиметър. Отгоре се сипва малко оцет. Ако се появи пяна, значи почвата е алкална или неутрална, но ако оцетът просто попива в пръстта като вода, значи почвата е кисела. В такъв случай преди засаждането на растенията в лехите трябва да се добави доломитово брашно, което освен всичко друго осигурява и допълнителни хранителни вещества за растенията. Дозата е от 250 до 400 грама на квадратен метър леха.

С използването на доломитово брашно за понижаване на киселинността на почвата можем да икономисаме средства, тъй като за целта е необходимо 2 пъти по-малко количество от него в сравнение с варта или дървесната пепел, да не говорим, че е по-евтино от варта. Освен това действието му не е толкова агресивно, което означава, че растенията не се подлагат на сътресения и реколтата се увеличва забележимо.

Доломитовото брашно подобрява състоянието на почвата, като активизира дейността на полезната микрофлора и дъждовните червеи. За целта на тежки почви се внася ежегодно, а на песъчливи – веднъж на 2 до 4 години.

Освен това доломитовото брашно обогатява почвата, тъй като е прекрасен тор, който дава възможност да бъде получена богата реколта както от зеленчуци, така и от плодове. Може да бъде влагано преди прекопаването на градината и дори през лятото. Разрежда се във вода и с полученото „мляко” се поливат растенията. Особено силно действа на кисели почви, докато на алкалните резултатите не са толкова впечатляващи – там са необходими „кисели” торове като суперфосфат и калиев хлорид.

Нещо повече – доломитовото брашно повишава ефективността на останалите торове. Например на кисели почви фосфорът се усвоява слабо от растенията, а доломитовото брашно е на първо място по понижаване на киселиннността           като по този начин дава възможност фосфорът да бъде преработен по-добре.

Този тор е изключително ефективен срещу определени болести и вредители. Той потиска развитието на заболяването гуша (кила) по зелето и на крастата по картофите. Освен това разрушава хитиновата обвивка на вредители като телените червеи. За тази цел се внася в почвата наесен. През лятото пък растенията се пръскат с доломитово брашно, за да бъдат унищожени бръмбарите, пеперудите, мухите, кърлежите и много други вредители.

Ползите от доломитовото брашно в зеленчуковата градина
42293
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини