Начало » Хоби земеделие » Цветарство
28.10.2017 г.

Цикасът се хваща от семки

За 50 години растенията достигат едва 2 метра

Тези красиви растения произхождат от тропическите области на Южна Азия - Япония и Китай, както и о. Мадагаскар. Най-разпространеният представител цикас револута често е наричан сагова палма. Ботанически те са по-близо до папратите, от които се различават по това, че образуват не спори, а семена.
Цикасът оформя късо, дебело, неразклоняващо се стъбло с остатъци от листни дръжки. Расте бавно, затова за 50 години растенията успяват да достигнат едва 2 метра. Листата излизат от върха на стъблото само по един до три на година. Те са до 1 м дълги, перести, съставени от стотици тесни дълги листенца, които завършват с бодилче. Много красиви, кожести, листата са тъмнозелени, с блестяща, сякаш лакирана повърхност. Когато се показват връхчетата им, са извити като млад лист на папрат - приказни охлювчета. За да отгледате красив цикас, трябва да знаете, че ще е необходимо да поставите саксията на светло, но защитено от ярки слънчеви лъчи място. През зимата в помещението трябва да осигурите поне 15 градуса топлина. Растенията понасят добре сухия въздух в помещенията с парно отопление. През лятото трябва да поливате редовно, а през зимата - рядко и внимателно. Излишната влага е вредна. През лятото растенията, освен че се поливат редовно, може и да се подхранват със специалните торове за листно-декоративни видове. През зимата да се проветрява.
Когато някое от листата остарее и увехне, то трябва да се отреже, а мястото да се посипе с прах от стрити дървени въглища, за да не се инфектира. Добре гледаните растения от цикас можете да предавате от поколение на поколение.

Съцветията събират погледа
Най-голяма атракция е появата на съцветията. На върха на женските растения се появяват златистожълти, влакнести видоизменени листа, наричани спорофили. По тях са наредени голите яйцеклетки. За да се получат семена, в съседство на женското трябва да има мъжко растение. Мъжките съцветия са шишарки, съставени от люспи на прашникови торбички. Оплодените съплодия са месести, розово-червени. В районите на естествено разпространение саговата палма се използва за получаване на сагово брашно, а от него произвеждат особено питие.

Семената трябва да се киснат един ден
Цикасът се размножава чрез отделяне на издънките, които се получават отстрани на стъблото. Когато се използват семена, те трябва да престоят един ден във вода. За да покълнат, температурата трябва да е 30-35 градуса в продължение на няколко месеца. Кълняемостта е ниска. Когато поотраснат, пониците се засаждат в саксии. Прехвърлят се през 3, а по-късно през 6 години в нови, по-големи саксии. Почвената смеска се съставя от равни части листовка, чимовка и пясък. Запомнете - при прехвърлянето кореновата система не трябва да се реже!

Цикасът се хваща от семки
28305
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини