Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.10.2017 г.

Как да се борим с шийното гниене по лука

Практика

sinor

Когато след прибирането на реколтата от лук при част от главите открием, че шийката е мека, вероятно те са болни от шийно гниене. Заболяването обикновено се проявява в края на вегетационния период, когато растенията са още в лехите, но по-голям е проблемът, когато започне да се предава от болни глави на здрави по време на съхранението им. При прибирането на реколтата и през първоначалния период на съхранение шийното гниене е трудно да бъде забелязано и бива открито едва месец – месец и половина, след като сме складирали реколтата.

Гниенето започва от дъното или страните на главите, след което те омекват в областта на шийката, тъканта става водниста и променя цвета си до жълто-розово. Върху най-външните хранителни люспи се появяват назъбени, бързо разрастващи се петна. Луковиците се покриват със сива плесен с черни струпеи. Постепенно вътрешните люспи се сбръчкват и главата изсъхва.

Гъбичките, причиняващи шийното гниене, масово не успяват да оцелеят в почвата и основният източник на инфекцията е заразен посадъчен материал, затова най-важното условие за борба с болестта е именно заразените глави да бъдат елиминирани. Опитни градинари съветват луковиците да бъдат затопляни при температура 35-37 градуса в продължение на 5-7 денонощия в зависимост от размера им, но параметрите не трябва да бъдат надхвърляни, тъй като това може да се отрази неблагоприятно на посадъчния материал. Кромидът се нагрява наесен, а арпаджикът – напролет.

Ето и основните методи за борба с шийното гниене по лука:

1. Събирайте реколтата, когато луковиците са формирани и листата са полегнали, но не са напълно изсъхнали. Прави се при сухо време.

2. След събирането на реколтата всички растителни остатъци се унищожават, а почвата се прекопава. След това главите на лука се изсушават навън за около седмица. При дъжд вкарваме лука в добре проветрявано помещение. Когато лековиците са подсушени, отстраняваме листата.

3. Лукът се съхранява на студено при температура от 0 до 3 градуса по Целзий. В апартамента за целта е необходимо сухо и добре проветрявано място при температура 18-25 градуса.

4. Засажда се рано напролет, като избягваме сгъстяването на насажденията. Лехата трябва да е на проветриво място. Главите кромид не са толкова податливи на шийното гниене, ако времето и агротехническите мероприятия подпомагат узряването им на корен.

5. Трябва да се въздържаме от подхранване на лука с пресен оборски тор и да избягваме влагането на големи количества азотни торове.

Как да се борим с шийното гниене по лука
14805
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Луковият молец не е за подценяване
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини