Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.10.2017 г.

Как да премахнем утайката във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха. Виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винари наричат “кал”. Тя не е полезна за виното.
Утайката се образува от утаяването на частици, постъпили с гроздето, от умрелите спиртни ферменти, вредни микроорганизми, болестотворни бактерии, семки, люспи, белтъчни, бактерии и танинови вещества. Те подлежат на гнилостни процеси и виното влошава вкусовите си качества – получава неприятния вкус на кал и сероводород. Лекува се много трудно.
Забистри ли се виното, се пристъпва към първото му претакане, което трябва да стане в присъствие на въздух. Добре е да се прибави 1 г на всеки литър 6 %-ова серниста киселина. Освобождаването от утайката е добре да се извърши с маркуче, като краят му в бъчвата се повдигне малко, за да не се засегне утайката. В случая неудачно е използването на кранче.
Утайката се прибавя към джибрите и се използва за изваряване на ракия. Ако имате голямо количество утайка, варете я самостоятелно и ще получите хубава ракия “Каленка”. Предварително обаче трябва да се разреди с вода, за да не се получи загаряне на казана.

Как да премахнем утайката във виното
15464
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини