Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.10.2017 г.

Овощарската работа трябва да се свърши преди снеговете

През есента в овощните градини се правят мероприятия, които определят развитието и плододаването през следващата година и унищожаването на голяма част от вредителите по овощните дървета.
Едно от важните операции през есента е своевременно и правилно засаждане на фиданките. Новозасадените и младите овощни дръвчета трябва да се обвият с амбалажна хартия или други материал, но не и найлонови, за да се предпазят от гризачите през зимата. Това трябва да стане преди падането на първия сняг. Само за една нощ влезлият в градината заек или сърна могат да изгризат кората на много дръвчета така, че те да загинат. Варосването или намазването с мас или други материали не може да ги защити от тях.

Напуканата и суха кора при по-старите дървета трябва да се остърже и изгори. Така се унищожават голяма част от вредителите, които зимуват под нея. Варосаните дървета по-слабо се нагряват от слънцето в края на зимата и това забавя развитието им, а оттам се намаляват и рисковете от пролетните измръзвания.
В окапалите листа се съдържат много спори на редица гъбни болести. При затопляне на времето през пролетта те заразяват новите листа, а по-късно завръзите и плодовете. Унищожаването на опадалите листа до голяма степен ще ограничи разпространението на тези болести. Това може да стане като листата се съберат и изгорят, но по-добре е да се натрупат около дърветата и да се покрият с по-дебел слой почва, чрез по-дълбоко окопаване. По този начин се обогатява почвата с органични вещества и се подобрява структурата. Мумифицираните и загнили плодове по дървото и опадалите по почвата, също трябва да се съберат и изгорят или да се закопаят по-дълбоко. Това също ще допринесе за ограничаване разпространението на вредителите през следващата година.

Есенната обработка на почвата, съчетана с внасянето на оборски, фосфорни и калиеви торове е неотложно мероприятие в овощарството. В плододаващите градини не е излишно и внасянето на известно количество азотен тор, който се усвоява от корените още през есента. Обработката се извършва на дълбочина около 15-20 см, а при клоновите подложки и в близост до стъблото – не по-дълбоко от 10-12 см. Обработката трябва да се извърши по възможност по-рано, за да могат наранените корени да зараснат още през есента. В плододаващите овощни градини, които се поддържат по системата на черната угар, торовете се разхвърлят по цялата площ и след това се заорават. В зависимост от почвените условия, възрастта и състоянието на дърветата на един декар, през 2-3 години, се внасят по 2-3 тона оборски, 40-60 кг фосфорен и 30-40 кг калиев тор. Когато се извършва околостъблена обработка за едно дръвче се внасят около 1-2 кг фосфорен, 400-500 г калиев и 15-20 кг оборски тор. Новозасадените дръвчета до 3-4 години не се торят през есента, а само се подхранват околостъблено през пролетта с азотен тор, ако е извършено необходимото предпосадъчно торене. Пролетното подхранване се извършва еднократно при по-тежки почви през март или двукратно през март и към края на май.

Овощарската работа трябва да се свърши преди снеговете
5462
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Искане към Министерството на земеделието
Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари
Как да си приготвим овощарска замазка?
С овощарска замазка можете да покриете наранените дръвчета
Как да си приготвим овощарска замазка?
Рецепта
Растителната пепел става и за овощарска замазка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини